Bokbloggsjerka: Läsarinteraktion

BokbloggsjerkaEn mulen och trist fredag, kallare än det varit tidigare i veckan, men likväl fredag och därefter en lugn och skön helg. Först ut är bokbloggsjerkan, och denna vecka är det Carola som undrar: Jag skulle vilja veta hur andra bokbloggare interagerar med sina läsare, lockar till sig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta besöka bloggen. Jag skulle gärna vilja läsa mer om vad som driver bokbloggarna till att blogga och hur mycket de tänker på sina läsare när de bloggar.

Det här är nog den svåraste fråga som vi har fått på länge. Jag vet faktiskt inte hur jag bär mig åt för att locka nya läsare eller få de befintliga läsarna att fortsätta läsa. Ofta vänder jag mig med direkt tilltal till er och ställer frågor, därför att jag vill ha en dialog här på bloggen. Det är kul att få veta vad andra tänker om de saker jag skriver om.

Att delta i bokbloggsjerkan, temtrio, topp tio tisdag, en smakebit på söndag och så vidare, tror jag också är ett sätt att locka till sig nya läsare. Om jag utgår från mig själv så är det ofta de människor som deltar i dessa jag börjar följa, eftersom jag får prov på hur de skriver och därtill skapar en relation till dem på ett eller annat vis. Min personliga upplevelse är att de som läser bokbloggar i nio fall av tio är andra bokbloggare. Därmed gäller även ett utbyte av interaktion: någon interagerar på min blogg, vilket gör mig mer benägen att interagera på deras blogg så att vi kan fortsätta samtalet. Jag svarar även på i stort sett alla kommentarer och tycker det är kul när andra kommer tillbaka och svarar på mitt svar.

Läsarna finns väl i bakhuvudet varje gång jag bloggar. Ofta får jag höra att de som läser min blogg inte nödvändigtvis läser samma typ av böcker som jag gör, men att de tycker att jag skriver intressant om böckerna att det blir kul att läsa. Så jag försöker hålla det i huvudet när jag skriver recensioner: gärna lite längre recensioner, genomtänkta formuleringar, länkar till andra bloggar som har bloggat om boken om jag kan hitta några…

Att hålla kvar de läsare jag har… det handlar väl både om att hålla sig sann mot sitt ursprung, sitt sätt att skriva, och samtidigt att förnya. Stagnerar bloggen brukar det bli att en tappar läsare. Men jag tror att det är ganska naturligt att du ibland tappar läsare, ibland får nya läsare, att det sker i en ständig cykel.

Jag vet inte om det här blev något riktigt svar. Men det ska bli kul att läsa vad ni andra har skrivit.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

44 svar på Bokbloggsjerka: Läsarinteraktion

 1. Monika skriver:

  Nej, du läser inte alltid böcker som jag själv läser, men ändå återkommer jag alltid till din blogg 🙂

 2. Maddes bokblogg skriver:

  Var en klurig fråga den här gången!

 3. Robert W skriver:

  Det är nog svårt att hålla fast läsarna. Det finns ju så ”förfärligt” många bokbloggar att välja mellan.

 4. total solförmörkelse denna dag! Att delta i bokbloggsjerkan, temtrio, topp tio tisdag och andra jippon ger inte så mycket, för bokbloggare läser inte andra inlägg…

 5. David /OArYA skriver:

  Det här med att du länkar till andra bloggar i recensioner är ju faktiskt jättebra, borde kanske ta efter det. Har ju faktiskt fått besök själv via dig just pga detta 🙂

 6. Ugglanoboken skriver:

  Interaktionen och samtalet är det viktigaste, tycker jag. Förutom att det är så himla kul att skriva förstås.

 7. Sara Pepparkaka skriver:

  Det VAR faktiskt en svår fråga idag.

 8. Carro skriver:

  Bra formulerat! 🙂

 9. Anna skriver:

  Bjuda in till dialog är ett jättebra tips. Det gör att man vill kommentera och starta ett samtal. Jag läser oftast de bloggar där skribenterna har liknande smak som min men har några bloggar som jag läser fastän de inte alls handlar om böcker i mina genrer. De har andra kvaliteter som välskriva inlägg eller nya perspektiv och det gillar jag skarpt!

 10. Boklysten skriver:

  De fasta inslagen är nog väldigt viktiga.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ja, jag tror det också 🙂 Regelbundet deltagande gör nu att människor förr eller senare blir nyfikna på vad människan skriver utöver dessa inlägg. Åtminstone så fungerar jag så!

 11. A ROOM OF MY OWN skriver:

  jag läser väldigt gärna bloggare som skriver om helt andra böcker än dem jag läser. jag ser det som en utmaning och ibland kan jag känna mig intresserad av både fantasy och SF. jag har t. ex. nyligen insett värdet av att läsa Harry Potter…

 12. Helen skriver:

  Jag håller med om de fasta inläggen, det är via tex jerkan, tematrion och liknande som jag fått en del besökare och även där jag själv hittat bloggar som jag återvänder till vid andra tillfällen. Jag gillar att läsa bokbloggar som inte direkt handlar om det jag själv läser, för att jag är nyfiken av mig och det är intressant att få läsa och upptäcka andra vinklar och perspektiv.

 13. Ewa K skriver:

  Jag läser gärna bloggar som skriver om andra genrer än de jag vanligtvis läser själv. Har på så sätt fått tips om många böcker som jag inte visste existerade.

 14. Bokhuset skriver:

  Det där med länkar till andra bloggar är du rätt ensam om och det är en jättebra idé. Både för läsaren och såklart för de som blir länkade. Har själv tänkt ta efter ditt exempel men inte fått till rutinen så vi får se, jag gillar det i alla fall. 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Kul 🙂 Det är ju lite knöligt. Jag brukar spara ned länkar till inlägg till böcker som jag vet att jag någon gång kommer att läsa eller håller på att läsa. På så sätt blir det lite lättare att hitta det när det är dags att posta inlägget 🙂

 15. Lena skriver:

  Genom bokbloggsjerka, tematrio mm. har jag hittat många trevliga bokbloggar. Jag tror också att några hittat till mig på samma vis.

 16. Jag har din blogg bland mina favoriter även om vi inte alltid läser lika böcker! 🙂

 17. Lena skriver:

  SV: Javisst är det ett käckt initiativ att uppmärksamma något på ett så kul sätt som att ha olika färg eller mönster på sockorna. Så fint av systern till flickan med Downs syndrom att starta detta.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det är synd att det i vanlig ordning är människor som raljerar över att det inte ”gör något på riktigt.” Vad den här typen av aktivism gör är att synliggöra, att få människor att känna att de inte är ensamma. Jonas Gardell sa det väldigt bra: ”Och nej, det gör kanske inte tillvaron mindre trasig, och nej, det löser inte världens problem – men på lågstadiet i min dotters skola har alla barnen haft olikfärgade strumpor i dag, och barnen har fått prata om hur det är att vara olika – och det gör världen kanske inte helare men faktiskt till en smula finare plats att vara på än den var innan.”

 18. Åsa skriver:

  Att förnya kan ju också vara ett sätt för en själv att känna inspiration att fortsätta. Att länka till andras bloggar i inläggen borde man kanske tänka på. Att komma tillbaka o läsa svar på kommentarer är jag jättedålig på, får försöka lite mer med det framöver. Många bra tips här! 🙂

 19. Håller med om att interaktion föder interaktion – får man aldrig respons tillbaka minskar åtminstone mitt intresse för att kommentera. På din blogg är det aldrig ett problem 🙂

  Hade önskat att jag haft samma inställning till det jag skriver som du, med längre inlägg och genomtänkta formuleringar. Gör ju så gott jag kan, men vissa böcker tycker jag är svåra att skriva bra om och ibland är det tiden/lusten som fattas och då går jag till min defaultinställning ”det är ju bara min läsdagbok…” och så får det vara bra nog.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag har faktiskt slutat kommentera och följa bloggar som aldrig kommenterar tillbaka. Blir interaktionen alltför ensidig så känns det som om jag pratar för mig själv, och då drar jag mig undan.

 20. MonsterSteffa skriver:

  Vi borde bli bättre på att tala om att bokbloggar finns för allmänheten, för jag har märkt att det inte är så många som vet om att bokbloggar finns faktiskt!

 21. Freja skriver:

  Jag har taggat ner mitt bloggande en hel del den här våren, bland annat genom att inte vara med på så många utmaningar, och det märks direkt på besök och kommentarer, de minskar rejält!

 22. Therése skriver:

  Jag är också en av de som med nöje läser dina recensioner även om jag kanske inte gillar exakt samma böcker. Kan erkänna att jag citerat dig när jag försöker sälja på låntagare böcker på jobbet. Det är framför allt det jag får ut av att läsa andra bloggares recensioner –
  Hjälp till jobbet. Jag hinner omöjligt läsa alla böcker – läser jag istället bra recensioner kan jag för vuxna ”låtsas” att jag har läst boken och kan tipsa om den 🙂 om du förstår hur jag menar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.