Fredag igen och jag firar med att vara genomförkyld. Till råga på allt så måste jag försöka ta mig igenom kapitel om förtroendemannalagen, semesterlagen, föräldraledighet och studieledighet. Förhoppningsvis samarbetar min mosiga skalle.
Annika går nu på sommaruppehåll (vad ska jag göra med mina fredagar?). Den sista jerkafrågan lyder: Vilket är ditt litterära land?
Om vi kollar statistiken så är det tre länder som har toppat de senaste åren: USA, Storbritannien och Sverige. De två första är jag inte särskilt överraskad över, men det här med svensk litteratur är lite överraskande. Innan jag började bokblogga läste jag knappt något svenskt alls.
Men detta beror kanske på att det är de länder som dominerar den svenska bokmarknaden.
Om jag däremot hittar en bok av en kinesisk författare eller en bok som utspelar sig i Kina, blir jag alltid nyfiken. Ofta finner dessa böcker sin väg hem till mig och jag slukar dem så fort som möjligt. Så även om det procentuellt inte är så högt, så kan nog Kina sägas vara ett av mina litterära länder.
svenskt får man ju läsa en del i skolan…
De skolor jag har gått på har i princip gett mig fria händer att läsa vad jag vill. Då har det inte blivit mycket svenskt.
Kinesiskt skulle vara intressant att läsa mer av faktiskt då det verkar vara ett så fascinerande land
Kina har en väldigt intressant historia, plus att det är så stort så det finns en mängd vitt skilda kulturer inom landet.
Har nog också blivit lite bättre på att läsa svenskt de senaste åren, var dålig på det innan. Men så läser jag ändå helst berättelser som utspelar sig på okända platser.
Att jag läste dåligt med svenskt tidigare berodde nog på att jag nästan uteslutande läste fantasy, och det är rätt dåligt med den varan på den svenska utgivningsfronten.
Jag har också ambitionen att läsa mer kinesiskt, det blir sällan förstavalet dock. Jag läste novellsamlingen Solskenet i munnen från Tranan och då fick jag bra tips på författare, inte läste jag dem men ändå 🙂
Om jag hittar något kinesiskt, köper jag gärna på mig det 🙂 Dessvärre verkar det mest vara Mao-centriska biografier som cirkulerar runt och jag har läst så många nu att jag hellre vill läsa en annan aspekt av kinesisk historia.
Det är i stort sett samma länder som jag har, totalt sett, men USA har tappat rejält med mark de senaste åren 🙂
Krya på dig!
USA har nog vunnit mark i och med att jag upptäckte ungdomsböckerna.
Tack! 🙂
Ja, vad ska man göra nu på fredagar?Roligt att du har Kina som ett ssådant där land man fascineras över. Jag har Ryssland på den platsen, och då älskar jag brittiskt. Men som du säger, föga överraskande blir det mest böcker från de tre som dominerar vår bokmarknad 🙂
Jag har en hel del ryska klassiker hemma som jag borde ta tag i, men det är till deras nackdel att ryssarna verkade vara förtjusta i att skriva tegelstenar…
Jag hittar bara fler och fler svenska författare jag gillar så de svenska böckerna lär nog bara öka för min del 🙂
Jag tror min läsning av svenska böcker kommer ligga på en ganska stadig nivå.
Som hos mig fast omvänd ordning :).
Det verkar som om dessa tre länder är de som är vanligast i veckans jerka 🙂
Jag tror att Storbritannien kommer att hamna i topp för mig, de där britiska deckara är svåra att motstå…
När det gäller den genren så är Storbritannien verkligen svårslaget 🙂
Spännande med Kina som oväntat inslag, har jag inte sett på annan blogg. Men tycker Sverige har stigit några snäpp senaste åren, har kommit mycket bra!
Under en period slutade jag läsa svensk litteratur eftersom inget av det jag läste fastnade hos mig, men efter att jag började blogga har det kommit alltmer och det känns som om marknaden har blivit lite mer mångsidig 🙂
Jag är lite förvånad att många svarar Sverige men helt klart är att det blivit fler bra författare från Sverige.
Mia
Det känns lite som om den svenska bokmarknaden har förändrats på senare år. Många bra författare som har fått komma till ytan 🙂
Mitt läsande av svenska böcker har verkligen ökat med bloggen!
Kul att inte vara ensam om det 🙂
Sverige och Storbritannien finns på min lista också.
Det verkar vara de vanligaste länderna denna vecka 🙂
Jag har alltid läst och tyckt om svensk litteratur.
Jag hade lite svårt för det ett tag. Det kändes som om det kom en boom med svenska journalister som blev utgivna och vars skrivteknik inte fungerade särskilt väl när det gällde skönlitteratur…
Det finns mycket bra från Kina. Ett tag slukade jag alla böcker därifrån. Tråkigt att du är förkyld!
Det är lite tråkigt att det inte finns så mycket mer översatt, men det finns ju som du säger en hel del bra 🙂
Din statistik – och min – verkar matcha de flestas denna veckan. Föga förvånande kanske men egentligen är det lite lustigt att det blir så homogent!
Lite udda är det allt 🙂
Jag har inte fört någon statistik på det hela men Storbritannien överväger klart hos mig. Försöker medvetet att sprida mig lite bättre geografiskt.
Jag vill också sprida mig lite bättre. Särskilt måste jag bli bättre att läsa böcker från Afrika, en världsdel som är pinsamt underrepresenterad i min läsning.
Kina är ett land som fascinerar mig med, men i år har jag väl bara läst en ynka bok som utspelat sig där hittills. Men året är ju långt ifrån slut 🙂
Det är mer än vad jag har hunnit med 😉 Jag fick slut på mitt lilla lager med kinesiska böcker, så nu måste jag köpa nytt.
En bra bok som utspelar sig i kina är såld av Sally Grindley. Det är en väldigt sorglig historia om en ung tjej.
Tack för tipset 🙂