Buffy the Vampire Slayer, säsong 6

Omslagsbild Buffy the Vampire Slayer, säsong 6

Skapare: Joss Whedon
Skådespelare: Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon, Alyson Hannigan, James Marsters, Michelle Trachtenberg
Produktionsår: 2001-2002
Säsong: 6
Antal avsnitt: 22
Längd: 990 minuter

Livet går vidare även efter att en dråpare har offrat livet för att rädda världen. Men Buffys vänner tänker inte lämna henne därhän, inte när det finns en risk att hon är fångad i en helvetesdimension. När de lyckas återuppväcka henne blir dock inte allt frid och fröjd. Deras vän verkar likgiltig och frånvarande. Willow börjar bli alltmer beroende av magi och använder sina krafter lite väl lättvindigt. Inte blir det bättre av att en trio nördar har utsett sig själva till Buffys ärkefiender. Inte går det väl att ta dem på allvar?

Döm min förvåning när jag får höra att det finns något slags konsensus om att säsong 6 är en av de sämre säsongerna i Buffy the Vampire Slayer. Det har alltid varit en av mina favoriter. Jag tycker om den mörkare tonen och att säsongens big bad är mänskliga. Ju äldre jag blir, desto mer obehagliga tycker jag att Warren, Andrew och Jonathan är. De här nördkillarna, självproklamerade nice guys, existerar i verkligheten. Det är sådana som inte ser något fel i att fantisera om att göra kvinnor till sexslavar som inte vill (eller kan) säga nej, trots att det faktiskt är våldtäkt.

Både Buffys och Willows story arcs är ytterst komplexa och de växer som karaktärer. Buffy famlar efter fotfäste i en värld hon har lämnat, en värld som kräver mycket av henne och hon förväntas plötsligt vara den vuxna i hushållet. Willows beroende av magi är kanske en stundtals klumpig allegori till drogmissbruk, men samtidigt ger det henne en karaktärsutveckling som heter duga. Vi går från den svamlande, blyga Willow till en ung kvinna som är beredd att göra fruktansvärda saker. Om du tror att hon blev ond i Seeing Red har du inte varit tillräckligt uppmärksam. Hon har flirtat med ondskan hela säsongen. Vad annat kallar du att stjäla din älskades minnen för att hon inte ska komma ihåg att ni har grälat?

Mitt favoritavsnitt i säsongen är Once More With Feeling, ett avsnitt där alla invånare i Sunnydale helt plötsligt bryter ut i sång. Ett avsnitt som på många sätt avslöjar alla de hemligheter som karaktärerna bär på. Andra favoriter är Life Serial, där Buffy fångas i en tidsloop av Warren, Andrew och Jonathan, och Tabula Rasa, där Willow åter vänder sig till magin efter de avslöjanden som gjordes i Once More With Feeling med oanade konsekvenser för dem alla.

Den sjätte säsongen av Buffy the Vampire Slayer är betydligt mörkare än tidigare säsonger, men det är en av anledningarna till att jag tycker så mycket om den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Buffy the Vampire Slayer, säsong 6

  1. Elvira skriver:

    Tycker Once more with feeling r typ hela seriehistoriens bsta avsnitt?? LSKAR det. Mitt a med prickar funkar av ngon anledning inte 🙂 Men ja! Helt genialiskt avsnitt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.