Captain America: The Winter Soldier

Captain America: The Winter Soldier

Bildkälla: Ginza.

Betyg: ☆☆☆
Regissör: Anthony Russo och Joe Russo
Skådespelare: Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Anthony Mackie, Robert Redford, Sebastian Stan
Produktionsår: 2014
Längd: 136 minuter

Finns till exempel hos CDON, Discshop eller Ginza.

Den första Captain America-filmen har inte varit min favorit bland Marvel-filmerna, men jag tyckte ändå om den. Det var med viss förväntan som jag såg fram emot uppföljaren Captain America: The Winter Soldier. Dessvärre har jag nog blivit lite bortskämd med riktigt bra uppföljare och jag föll inte lika hårt för filmen som jag hade väntat mig.

Vi återser en Steve Rogers som efter The Avengers har flyttat till Washington D.C. Han försöker finna sig till rätta i sitt nya århundrande, samtidigt som han arbetar tillsammans med S.H.I.E.L.D. När en kollega blir attackerad, tvingas han kämpa tillsammans med Black Widow för att avslöja en konspiration som hotar organisationen inifrån.

Till en början så händer det inget i Captain America: The Winter Soldier. Jo, visst, det är gott om action och de tycks ha följt en regel som säger att det inte får gå tio minuter utan minst en häftig actionsekvens. Men det dröjer alldeles för länge innan själva pusselbitarna till intrigen byggs upp.

Sedan har jag ju suttit som klistrad vid Agents of S.H.I.E.L.D. under det gångna och vet därför vem den stora boven i dramat är. Så det blir inget dramatiskt avslöjande för min del. Eftersom jag också är lite bekant med serierna så vet jag också vem som är Vintersoldaten, som är sorgligt underanvänd genom filmens lopp med tanke på att han är en titelfigur. Dessa två avslöjanden är troligen meningen att det ska chocka tittaren och öka dramatiken, så för min del föll det platt.

Något som jag däremot fångas av är dynamiken mellan de olika karaktärerna. I Captain America: The Winter Soldier får Natasha Romanov ta lite större utrymme, och jag gillar hennes vänskapsrelation med Rogers. Nytillskottet Sam Wilson tillför också något nytt och fräscht till dynamiken.

En replik i filmen fångar min uppmärksamhet och dröjer sig kvar hos mig. När skurken berättar om en värld så full av kaos att rädda människor är beredda att lämna ifrån sig sin frihet. Något som återupprepas när jag en kort tid efteråt läser Marcus Priftis bok om hur vi efterdyningarna av elfte september fick människorättskränkande antiterroristlagar och logiken som tycks driva dessa lagar: ”Terroristerna hatade vår frihet – så vi bekämpade dem genom att inskränka just friheten.” (s. 76, Främling, vad döljer du för mig?) Konsten återspeglar verkligheten.

Captain America: The Winter Soldier är en film som jag är glad över att ha sett, men som faktiskt är lite sämre än ettan.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Captain America: The Winter Soldier

  1. Lena skriver:

    När det gäller Marvel så är väl Captain America den jag gillar minst. Men jag tyckte att denna var riktigt okey även om förra filmen var bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.