Cemetery Boys av Aiden Thomas

Cemetery Boys av Aiden Thomas

Författare: Aiden Thomas
Serie: Cemetary Boys, #1
Förlag: Swoon Reads (2020)
Antal sidor: 344 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Yadriel vet vem han är. Det är bara synd att hans traditionella latinamerikanska familj inte kan acceptera hans könsidentitet. Han är därför fast besluten att bevisa att han verkligen är en brujo. Med hjälp av kusinen och bästa vännen Maritza, utför han ritualen på egen hand och ger sig i kast med att hitta sin mördade kusins spöke och befria det. Men det spöke han frammanar är i själva verket Julian Diaz, skolans bad boy. Han tänker inte stillsamt gå vidare till andra sidan. Julian i sin tur är fast besluten att ta reda på varför han är död och slutföra sina ouppklarade affärer innan han går vidare. Yadriel har inget annat val än att gå med på att hjälpa Julian, så att de båda kan få det de vill ha. Men ju mer tid Yadriel tillbringar med Julian, desto mindre vill han att han ska gå.

Cemetery Boys är en sådan där bok som är en förtjusande att läsa. Dels för att den innehåller mycket berättarglädje, dels för att den synliggör personer som man inte ofta läser om: Latinx transpersoner. Spanska i sig är ett sådant könskodat språk att jag har tänkt tanken att det måste vara svårt att vara trans eller ickebinär. Lägg därtill machokultur och en strikt uppdelning mellan könens roller i traditionella hushåll.

Om man ska vara ärlig, så är inte Aiden Thomas den starkaste författaren. Men det finns en charm med Cemetery Boys som går bortom skildringen av en grupp som sällan får ta plats i ungdomslitteraturen. Porträttet av de båda huvudpersonerna går rakt in i hjärtat på läsaren. Särskilt porträttet av Yadriel, som kämpar med en familj som påstår sig acceptera honom men i ord och handlingar visar att acceptansen inte går djupt. Som när pappan säger åt honom att ”stanna med de andra kvinnorna” eller när hans abuela säger att han alltid kommer vara ”hennes lilla flicka.” Det är ord som gör ont ända in i själen.

Cemetery Boys väver också samman kulten kring La Santa Muerte med en egen fantasyskapelse på ett fantasieggande vis. Faktumet att kunna läka andra människor (förstås, en kvinnlig förmåga) eller frammana och exorcera andar (manlig) känns naturligt. Mysteriet i berättelsen är lite genomskinligt och förutsägbart, men vägen mot det rafflande slutet är nog så spännande.

Cemetery Boys är en riktigt fin ungdomsbok om att finna sin plats i världen och inse att man inte behöver andras tillåtelse för att vara sig själv.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.