The Death and Life of Marsha P. Johnson

The Death and Life of Marsha P. Johnson

Regissör: David France
Manusförfattare: David France och Mark Blame
Medverkande: Victoria Cruz, Kurt Wolfe, Sue Yacka, Catherine Shugrue Dos Santos
Produktionsår: 2017
Längd: 105 minuter

Marsha P. Johnson var en av första stora gayrightsaktivisterna. Ett envist rykte har gjort gällande att hon var den första att kasta sten vid Stonewallupproret, men hon var inte ens där. Däremot var hon en av de som drev rörelsen framåt. 1992 hittades hon död i Hudsonfloden. Polisen bedömde att det rörde sig om ett självmord, men hennes vänner och medaktivister var inte lika övertygade. Över tjugo år senare försöker Victoria Cruz undersöka hennes död. The Death and Life of Marsha P. Johnson använder sig av arkiverade intervjuer med Marsha P. Johnson och nya intervjuer med familj, vänner och medaktivister för att försöka lösa gåtan.

The Death and Life of Marsha P. Johnson har legat på min Netflixlista länge. Hade det inte varit för Tekoppens tankar, hade den kanske legat där än. Men till sist såg jag denna dokumentär, som lärde mig en hel del nytt. Att Marsha P. Johnson inte alls var närvarande när upproret började, till exempel, och att hon hade dött under märkliga omständigheter.

Som dokumentär är The Death and Life of Marsha P. Johnson en kompetent skapelse. Filmarna använder sig skickligt, med snygga klippningar, av det intervjumaterial som fanns sedan tidigare och nytillkommet för ändamålet, för att måla upp en fascinerande bild av en person som gav olika intryck. Samtidigt sätter den också fingret på hur kampen för jämställdhet alltjämt fortgår. Att vara rasifierad och trans är fortfarande att vara en extremt utsatt person, någon som ofta blir föremål för extremt hat och våld. Det är en bild som får en att nyktra till. Har vi verkligen inte kommit längre än så här?

Även om The Death and Life of Marsha P. Johnson inte ger några svar på omständigheterna kring hennes död, så är det ett fint porträtt av en berömd aktivist och som visar på att kampen alltjämt fortgår.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.