Charmen med tarmen av Giulia Enders

charmen med tarmen

Författare: Giulia Enders
Originaltitel: Darm mit Charme
Översättning: Frederik Sjögren
Förlag: Forum (2015)
Antal sidor: 253 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Hur magen och tarmarna fungera har långt större betydelse för hur vi mår än vad vi tidigare trott. Många av våra välfärdssjukdomar orsakas av obalans i tarmfloran. Och kopplingen mellan hjärnan och tarmarna är central.

Den unga forskaren Giulia Enders beskriver matens väg genom kroppen utifrån de senaste vetenskapliga rönen och förklarar på ett underhållande sätt hur vi kan uppnå välbefinnande, åldras friskt och leva lyckligare.

Charmen med tarmen är en avväpnande, rolig och lärorik bok om vårt fantastiska tarmsystem. (Baksidetexten.)

Under 2015 snubblade jag flera gånger över Charmen med tarmen på flera bokbloggar. Idel hyllningar och det lät som en intressant bok, så jag lade den på minnet. Senare under året fick jag personliga anledningar att läsa den, även om det visade sig att mitt illamående snarare hängde ihop med tumören som växte i skallen på mig än någon störning i tarmsystemet.

Men ändå är jag uppriktigt glad över att ha läst Charmen med tarmen. Aldrig tidigare har jag haft en aning om hur sinnrikt konstruerad vårt tarmsystem är. Giulia Enders guidar oss med humor och en smittande entusiasm på matens resa genom vårt inre, från mun och svalg tills vad som kommer ut i andra änden. Systemet är noggrant designat för maximum effektivitet och för att hjälpa oss ta upp den näring som vi behöver.

Men Charmen med tarmen innehåller även en intressant liten bajsskola för den som är intresserad av hur det är meningen att avföring ska se ut och vad som är optimalt. Den lär oss också varför vi egentligen sitter fel på toaletten, hur en lättare kan rapa och på vilket sätt hjärnan hänger ihop med tarmen. Bland annat sker en stor del av vår serotoninproduktion i tarmen, en länk som jag inte kände till och gärna hade lärt mig mer om. Det är också en av styrkorna med Charmen med tarmen: den väcker en vetgirig som gör att läsaren vill läsa mer och undersöka de saker som hon skriver om.

Därtill har Enders syster illustrerat Charmen med tarmen på ett vis som är, tja, charmigt. Dessa bilder matchar det lättsamma, lättillgängliga tonfallet på ett perfekt vis.

Charmen med tarmen är en underhållande, lättläst bok som inbjuder en fascinerande inblick i vårt tarmsystem. Populärvetenskap när den är som bäst!

betyg4

Andra som har bloggat om Charmen med tarmen

Beas bokhyllaBombono; och dagarna gårOm jag hade en tipi…; Simona Ahrnstedt

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Charmen med tarmen av Giulia Enders

  1. Lena skriver:

    En bok som vore något för mig att läsa.

  2. Boklysten skriver:

    Den här boken har jag varit småsugen på ett bra tag.

  3. Pingback: Sömnrevolutionen av Arianna Huffington - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Happy Food av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.