Carry On av Rainbow Rowell

carry on

Författare: Rainbow Rowell
Förlag: Macmillan (2015)
Antal sidor: 517 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Simon Snow just wants to relax and savor his last year at the Watford School of Magicks, but no one will let him. His girlfriend broke up with him, his best friend is a pest, and his mentor keeps trying to hide him away in the mountains where maybe he’ll be safe. Simon can’t even enjoy the fact that his roommate and longtime nemesis is missing, because he can’t stop worrying about the evil git. Plus there are ghosts. And vampires. And actual evil things trying to shut Simon down. When you’re the most powerful magician the world has ever known, you never get to relax and savor anything. (Baksidetexten)

När jag läste Fangirl så blev jag direkt intresserad av den värld som fascinerade huvudpersonen Cath så och önskade mig därmed en bok om Simon Snow. Min önskan blev bönhörd i och med Carry On, som lyckas vara helt olik vad jag hade förväntat mig och ändå fullständigt leva upp till mina höga förväntningar.

För det första är Carry On fruktansvärt rolig. Ord är makt och källan till magi, vilket gör att de fraser som yttras mest är de som innehåller den mest kraftfulla magin. Det blir en blandning av förnumstiga ordspråk och envisa sommarplågor. Fantasirikedomen i detta imponerar och bjuder på många leenden och fniss.

Även om det finns klara influenser av Harry Potter, så skapar Rainbow Rowell en helt egen magikervärld. I Carry On är det inte blodsstatus som är grunden till fördomar eller diskriminering, utan det är helt enkelt hur mycket magi du i dig själv besitter. Den som har lite kraft bör inte heller studera magi, enligt de allra äldsta familjerna. Jag dras in i intrigerna och konflikten som målas upp, och mysteriet med just vad Insidious Humdrum är.

Karaktärerna i Carry On är precis lika förtjusande som de brukar vara i en Rowell-roman. Jag blir snabbt intresserad av Simon, som verkligen älskar magi över allt annat även om han inte är den bästa magikern. Penelope är en sådan lojal och underbar vän. Baz är utsökt komplicerad. Relationerna karaktärerna emellan är fint mejslade.

Carry On är ett underbart humoristiskt äventyr med ett slut som bjuder på en rejäl tvist.

betyg4

Andra som har bloggat om Carry On

Boktycke; Cinnamon Books; MsHisingen

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Carry On av Rainbow Rowell

 1. Lottens bokblogg skriver:

  Rainbow Rowell ska jag försöka läsa i år 🙂

 2. Du tyckte mer om den än jag, tyckte den långa starten var seg även om det fanns fullt med saker i den som jag tyckte om, som karaktärerna som jag gillar starkt.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ärligt talat hade jag glömt bort att den var seg i starten. (Risken med att skriva recensioner ett par månader senare.) Men det kan ju inte ha stört mig alltför mycket om jag hade glömt bort det 😉

 3. MissMagic skriver:

  Vill verkligen läsa fangirl och denna. Tycker idén är så cool med att ha en karaktär som skriver fanfiction och sen ge ut en bok med den världen 🙂

 4. Pingback: Wayward Son av Rainbow Rowell - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Any Way the Wind Blows av Rainbow Rowell - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.