Any Way the Wind Blows av Rainbow Rowell

Omslagsbild Any Way the Wind Blows

Författare: Rainbow Rowell
Serie: Simon Snow, #3
Förlag: Macmillan Children’s Books (2021)
Antal sidor: 592 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Nu måste Simon Snow och hans vänner bestämma sig för hur de ska ta sig vidare i livet. Simon själv måste bestämma sig för om han fortfarande vill vara en del av Magikernas värld. Om han inte vill vara det, vad innebär det för relationen med Baz? Samtidigt har Baz två familjekriser att lösa och ingen att prata med om sina nyvunna vampyrkunskaper. Penelope skulle förstås hjälpa till, men hon har smugglat in en amerikansk Normal som råkar vara under en demonisk förbannelse. Nu vet hon inte riktigt vad hon ska ta sig till med honom. Och Agatha? Tja, Agatha Wellbelove har fått nog.

En sak som jag verkligen gillade med Carry On var hur Rainbow Rowell lekte med fantasyns typiskt utvalde och gjorde något eget med dem. Vad jag sedan har älskat med de efterkommande böckerna är att de behandlar vad som händer efter att hotet är avvärjt. Vad gör den utvalde när profetian är uppfylld? Eller när allt man trodde sig veta om sig själv är lögn? Any Way the Wind Blows fortsätter att utforska detta. (Jag är fortfarande lite sur över att den inte heter ”There will be peace when you’re done”, då jag trodde att serien var döpt efter Kansas-låten.)

Any Way the Wind Blows är som allra bäst i relationsbitarna. Hur Simon måste lära sig att öppna upp för mjukhet, att våga blotta sig, saker som inte kommer naturligt efter ett liv av kamp. Rowell är som bäst när hon skildrar de snåriga, taggiga bitarna av en relation, som ändå är fylld av så mycket ömhet och kärlek. Det märks att hon nog är lika förälskad i de här karaktärerna som vi läsare är.

Det är relationerna som är det primära i Any Way the Wind Blows. Att förändras i mötet med någon annan och våga låta förändringen ske, att låta den rubba sin världsbild litegrann. Det är vad som händer med Penelope. Det är vad som händer med Simon. Det är vad som händer med Agatha. Nog för att det finns spänning att få och mysterier att lösa, men det här är en berättelse där vi framförallt får se de här karaktärerna bli vuxna.

Any Way the Wind Blows är visst spännande, men det är framförallt ett ömsint farväl till den här världen och de här karaktärerna. Jag kommer att sakna dem.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

Carry On (recension)

Wayward Son (recension)

Any Way the Wind Blows

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Any Way the Wind Blows av Rainbow Rowell

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.