Come Closer av Sara Gran

Omslagsbild Come Closer

Författare: Sara Gran
Förlag: Faber & Faber (2021)
Antal sidor: 165 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Amanda är en lovande och framgångsrik arkitekt. Äktenskapet med Ed är lyckligt. Men allt förändras när de börjar höra knackande ljud i sin lägenhet. Knackande ljud som bara hörs i Amandas närhet. Hon börjar drömma underliga drömmar. Få konstiga impulser. Men det är inte som om allt gick snett med en gång. Snatteri. Våldsutbrott. Minnesluckor. Det måste finnas en rimlig förklaring till allt detta.

Sara Grans Come Closer fanns på en lista över böcker som rekommenderades vara snarlika något jag då läste och var mycket förtjust i, men jag kan inte komma ihåg vilken bok det var som inspirerad listan. Men jag har kvar de böcker jag plockade som intressant från den på min att läsa-lista på Goodreads.

Om jag ska vara ärlig, är inte Come Closer särskilt välskriven. Prosan är hackig och förlitar sig lite väl mycket på tillfälligheter. Samtidigt finns det något i berättelsen som suger tag i en. Som gör att man följer med Amanda ned i mörkret, där hon börjar förlora greppet kring sig själv och sin kropp. När hon kämpar med något annat, något äldre än hennes själv som vill komma i besittning av henne.

Come Closer är en kort bok som lockar till att man läser den fort. Att den är kort är både till dess fördel och till dess nackdel. Till dess fördel är att händelseförloppet blir andlöst spännande och obehagligt. Till dess nackdel att Amanda aldrig riktigt fördjupas som karaktär. På ett logiskt plan vet man vad det är hon står i begrepp att förlora, men å andra sidan är det inte förluster som man blir känslomässigt investerad i.

Ändå tyckte jag riktigt bra om Come Closer. En kort skräckroman som passar perfekt nu när det börjar bli mörkare ute och när regnet smattrar mot rutorna.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Come Closer av Sara Gran

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.