De bästa böckerna under 2011 (Dag 1/30 Days of Books)

30 Days of BooksDay 01 – Best book you read last year

Jag läste väldigt mycket bra böcker förra året och att begränsa sig till en går verkligen inte. När jag skulle försöka begränsa listan, kunde jag bara skära ned till sexton titlar.

Följande böcker ansåg jag bäst förra året:

  • Det rena landet av Alan Spence börjar på ett förkrossande sätt i det nyligen bombade Nagasaki (förkrossande förmodligen för att jag relativt nyligen hade läst Black Rain av Masuji Ibuse, som handlar om bombningen av Hiroshima). Det är upptakten till en livligt detaljer resa tillbaka i Japans historia precis när västerlandet började handla med Japan på nytt. Den hade högt tempo, blev aldrig seg, var vackert skriven och försatte mig halvt i trans. Baserad på samma verkliga människoöde som inspirerade till Madame Butterfly och Miss Saigon.
  • Flickan och skulden: En bok om samhällets syn på våldtäkt av Katarina Wennstam är en otäckt bok som gjorde mig rosenrasande när jag läste den. En av de saker som äcklade mig mest var att offren förväntades lämna en fullständig historia rörande deras sexuella erfarenheter, medan man nöjde sig med att skriva ut förövarnas brottshistoria. Kom nyligen ut i en ny utgåva och väl värd att läsas.
  • Konst & Lögner av Jeanette Winterson är helt underbar. Jag älskar, som bekant, Wintersons författarskap: det är surrealistiskt, hon blandar det erotiska med det makabra och karaktärerna talar till läsaren. Genom hela boken får du små delar av den fullständiga bilden och på slutet kan du luta dig tillbaka, slagen av häpnad över hur sinnrikt allt föll på plats.
  • The Night Watch av Sarah Waters är fantastisk. Jag blev medryckt av karaktärerna, särskilt Vivien, och hade starka känslomässiga reaktioner. Jag blev så fruktansvärt arg på hennes pojkvän och hatade honom med rödglödgat hat. Det här var en bok med många sympatiska karaktärer och som började i slutet för att arbeta sig tillbaka till hur allt började. En av mina favoriter av Watersböcker som jag planerar att läsa om många gånger.
  • Boktjuven av Markus Zusak gjorde inte mig så begeistrad genom första halvan. Det var inte förrän Max kom in ungefär halvvägs som jag kom in i boken på riktigt. Då blev den andlöst, förtrollande fantastisk. På grund av det otroligt intryck som slutet gjorde på mig fick den här boken högt betyg trots en i min mening ganska seg början.
  • The Mysterious Mr. Quin av Agatha Christie börjar väldigt mycket i stil liknande Sherlock Holmes, men blir allt mer övernaturlig ju längre in i boken jag kom. Den har förankringar i commedia dell’arte vad det gäller vissa karaktärer. Boken blir lite seg i mitten, men är i övrigt alldeles utomordentligt skriven. Tror att det var den här som gjorde att jag började tycka riktigt mycket om Christie.
  • The Everything Cat Book av Steve Duno är en väldigt bra bok för alla kattägare och täcker allting från kattens anatomi till första hjälpen för katter. Passar den nyblivna kattägaren och den erfarne, samt den som önskar att de hade en kissemiss (jag). Lättläst och, även om jag inte håller med om allt, en väldigt bra bok.
  • Cry to Heaven av Anne Rice är en av mina två favoriter av Anne Rice, tillsammans med Servant of the Bones. Det som fängslade mig var att se huvudpersonen Tonios emotionella resa – från att bara leva för hämnd till att inse att leva livet kanske är viktigare än hämnd. Vackert skriven inblick i sjuttonhundratalets Italien och dess kastratsångare.
  • Conduct Unbecoming: Gays and Lesbians in the US Military av Randy Shilts är en tegelsten om homosexuellas historia i den amerikanska armén. Den bygger på över 1000 olika intervjuer. Hyckleriet och det rent skamliga behandlandet av homosexuella gjorde mig fullständigt rosenrasande. En viktig bok som jag rekommenderar.
  • Shadows Over Baker Street är en antologi där olika författare förflyttar Sherlock Holmes in i Lovecrafts mardrömsvärld. På det stora hela är det en väldigt bra bok, men novellerna varierar i kvalitet. Ibland kan berättelserna kännas för lika varandra, då de har valt att basera sig på samma del av Lovecrafts skräckvärld. Mina favoritnoveller är A Study in Emerald av Neil Gaiman och Tiger! Tiger! av Elizabeth Bear.
  • Kyssa sammet av Sarah Waters trodde jag inte att jag skulle tycka om. Men som ni förstår av att den befinner sig här på listan så kom jag att älska den. Om en flickas uppgång, fall och uppgång på nytt i det viktorianska London.
  • Vintergatan går genom magen av Jeanette Winterson är underbar. Den är förtjusande konstig och lite obehaglig, på det sätt som de flesta av hennes böcker är. Stundtals är hon verkligen syrlig – som när frun i boken berättar om sin dröm involverande en naken man och hennes man avfärdar det som en kompensation gentemot hans framgång. När hon frågar om hans återkommande om en naken kvinna innebär att han kompenserar för hennes framgång säger han att det bara en typisk manlig fantasi som kommer efter bröststorlek. Hans arrogans irriterade mig. En sådan där bok som jag inte kunde lägga ifrån mig när jag väl hade börjat.
  • The Fry Chronicles av Stephen Fry är vitsig, rolig och fullständigt charmig. Det finns en del gulliga saker, som hans tal till Hugh Laure på sidan 179. Hans nördäventyr med Douglas Adams fick mig att garva.
  • Psychology: The Science of Mind and Behaviour av Michael Passer: Kurslitteratur som den borde vara. Lättläst, lätt att använda, visuellt lättillgänglig. Otroligt tacksam att plugga till tentan med.
  • Goda Omen av Terry Pratchett och Neil Gaiman är en bok som jag läste på tåget till universitetet i december förra året och mina medpassagerare måste ha trott att jag var galen eftersom jag började garva högt. Jag älskar dynamiken mellan Crowley och Aziraphale. Neil Gaiman och Terry Pratchett funkar väldigt bra tillsammans.
  • Lucky Man: A Memoir av Michael J. Fox är en bok som handlar om att leva, om att leva med en allvarlig sjukdom, men främst om att bara leva livet till fullo. 1990 vaknar Michael J. Fox upp med ett darrande lillfinger som vägrar sluta darra. Vad han inte vet är att detta är tecken på att åttio procent av hela Parkinsons sjukdomsförlopp har skett. Han skriver ärligt om hur han ser sin sjukdom – denna skilsmässa mellan hjärna och kropp, för att citera honom – som en gåva, då den tvingade honom att ta kontroll över sitt eget liv och hantera sina problem.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på De bästa böckerna under 2011 (Dag 1/30 Days of Books)

  1. Många bra böcker! Blev också särkilt nyfiken på Shadows Over Baker Street och The Fry Chronicles

  2. Carro skriver:

    Flickan och skulden är verkligen hemsk. Och hemskt bra!

  3. Pingback: 30 Days of Books |C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: 30 Days of Books: Min favoritbok genom tiderna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.