De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dem

Omslagsbild De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dem

Författare: Arthur Freeman och Rose DeWolf
Originaltitel: The 10 Dumbest Mistakes Smart People Make and How to Avoid Them
Översättare: Per Rundgren
Förlag: Natur och Kultur (1995)
Antal sidor: 344 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Arthur Freeman är en amerikansk universitetsprofessor och en av centralgestalterna inom den kognitiva psykoterapin. Rose DeWolf är en journalist som tidigare skrivit en bok tillsammans med Freeman, utöver flera andra titlar. I De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dem tar de itu med de orealistiska föreställningar om vår omvärld och oss själva som ofta styr vårt tänkande. Här beskrivs de tio vanligaste misstagen som klyftiga personer begår när de ”tänker fel” och hamnar i besvikelser, konflikter, fruktan, ångest och depressioner. Misstagen inkluderar jämförelsenoja, tankeläsning, att tro på sina kritiker och så vidare.

De tio dummaste misstagen klyftiga människor gör och hur man undviker dem har länge stått i min bokhylla och samlat damm. Till min förvåning visar den sig vara riktigt bra. Mitt exemplar har några år på nacken, vilket märks särskilt när de påstår att kognitiv psykoterapi inte har haft så stort genomslag i Sverige. KBT är ju idag en av de vanligaste terapiformerna, där man arbetar med att förändra informationsbearbetningen. (Det finns nyare utgåvor av boken, som nog är att föredra att läsa.)

I De tio dummaste misstagen klyftiga personer och hur man undviker dem presenteras på ett pedagogiskt och lättbegripligt vis tio olika vanliga tankefel som människor ofta begår. Men också hur man kan förändra sitt tankemönster. Räck upp en hand alla som någonsin har blivit sura på en person för att de inte har gjort som vi vill, utan att vi säger det till dem, då de borde känna en så väl att de kan göra som vi vill när vi inte ens säger det. Tankeläsning, både att andra ska kunna läsa dina tankar och tron att du kan läsa andras tankar, känns som ett vanligt tankefel. Ett som kan få svåra sociala följder.

De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dem är en intresseväckande bok med praktisk nytta i vardagen. Även om den inte bör ersätta en professionell terapeut.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dem

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.