Dubbla slag av Malin Persson Giolito

Författare: Malin Persson Giolito
Förlag: Månpocket (2018)
Antal sidor: 372 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

En gång i tiden behövde Hanna inte anstränga sig, då när hon var en ung lovande advokat. Drömjobbet landade i hennes knä utan hon ens behövde söka det och karriären gick som på räls. Men någonstans i samband med att hon blev gravid tog det plötsligt stopp. Inte längre fick hon de krävande arbetsuppgifterna, utan behandlas annorlunda på kontoret. Stämningen blir alltmer rå och hånfull. Sakta men säkert utmanövreras Hanna från arbetsplatsen, trots sina hårda ansträngningar för att hålla sig kvar. Men hemma har hon en familj som kräver hennes uppmärksamhet. När det inträffar ett mystiskt dödsfall måste Hanna fatta ett beslut om hon ska gå vidare eller inte.

Det är något med Malin Persson Giolitos sätt att skriva som jag verkligen gillar, även om jag inte riktigt kan sätta fingret på varför. Dubbla slag tar sin lilla tid att komma in i, men när jag väl gör det är det som att svepas med i en flodvåg. Tanken på att det ska vara spännande att läsa om en småbarnsmamma och diskbänksrealismen med småbarn är nästan lite löjlig, men i Persson Giolitos skickliga händelser blir det faktiskt en riktigt spännande berättelse som jag sträckläser.

Kanske är det just realismen som hugger tag i mig, som gör mig så förbannad. Det känns tyvärr inte alltför osannolikt att det som händer i Dubbla slag händer överallt och i alla branscher: att om du får barn som kvinna så kan du glömma din karriär. Den stämning som uppstår på advokatkontoret är i närmast sektliknande och den mobbning som sker är så utstuderad. Maktstrukturerna är i närmast feodala och högst verkliga. Persson Giolito har verkligen lyckats skildra vad den här typen av arbetsplats gör med människor. Den kanske ger status och inflytande, men är det som arbetet kräver i gengäld verkligen rimligt?

Dubbla slag är en ytterst tänkvärd roman som jag verkligen tycker att du ska läsa

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.