Dynamik i arbetsgrupper

dynamik i arbetsgrupper

Betyg: ☆☆☆
Författare: Kjell Granström
Förlag: Studentlitteratur (2006)
Antal sidor: 197 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON.

Beskrivning

Adlibris beskrivning: Vilka förutsättningar krävs för att arbete i grupp ska fungera på bästa sätt? I denna bok beskrivs den dynamik som kan stödja eller äventyra ett bra arbete. Med utgångspunkt från gruppsykologiska teorier förklaras alldagliga företeelser som de flesta av oss upplevt i grupper eller i sammanträden. Vårt beteende i grupp relateras bland annat till Melanie Kleins, Wilfred Bions och Irving Janis teorier.

Kommentarer

Jag skulle vilja sätta tre stjärnor minus på den här. Den är lätt att förstå och lätt att läsa i vid mening, men det finns ändå saker som jag har problem med den. Till exempel tycker jag väldigt illa om att han vid ett tillfälle, i texten, skriver att en mening är fullständigt onödig, men ändå har behållit den i boken. Det är förmodat meningen att illustrera en poäng, men jag tycker bara det ser slarvigt korrekturläst ut.

Därtill så är de historiska bakgrunderna stundtals lite väl omfattande. Jag behöver inte känna till Bions hela liv för att förstå hans teorier, även om jag tyckte att jag fick ut något av att veta att han hade gått i lära hos Klein. För min del kunde gott den historiska bakgrunden ha kortats ned och jag hade inte förlorat något. Däremot tycker jag att det var intressant att han satte in välbekanta historiska situationer, till exempel Kennedyadministrationen, för att illustrera hur groupthink kan fungera.

En tydlig struktur på kapitlen saknas också. Det känns som om kapitlen har skrivit lite som han kände för stunden, utan att tänka på hur det skulle se ut i tryckt skick. I ett kapitel kan det finnas en sammanfattning av det i slutet av kapitlet, i ett annat saknas detta. Jag skulle ha velat se en mer enhetlig struktur som skulle ha underlättat för mig att läsa.

Dynamik i arbetsgrupper är lättläst, men ger ibland lite väl omfattande historisk bakgrund och saknar en tydlig struktur.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Dynamik i arbetsgrupper

  1. 23minuter skriver:

    Jag läste den här till en kurs, tyckte inte den gav mig så mycket.. har läst bättre böcker om gruppdynamik 🙂

  2. Pingback: Lästa i mars 2013 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Kaosutmaningen - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.