En djävulsk romans

En djävulsk romans

Originaltitel: Cruel Intentions
Regissör: Roger Kumble
Manusförfattare: Roger Kumble
Skådespelare: Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillipe, Reese Witherspoon, Selma Blair
Produktionsår: 1999
Längd: 97 minuter

Styvsyskonen Sebastian Valmont och Kathryn Merteuil lever ett priviligierat liv på en av Manhattans mer exklusiva adresser. Sebastian är bråkmakaren, som förför flickor på löpande band och lämnar förstörda liv efter sig, medan Kathryn är den skötsamma elevrådsordföranden. Till synes. I själva verket är de ett par i djävulsk maskopi som gärna slår liv i spillror med sina lekar. Skolan har fått en ny rektor, vars dotter har lovat att förbli oskuld tills hon gifter sig. Syskonen slår vad om att Sebastian ska lyckas förföra henne, samtidigt som han ska förstöra ryktet för unga Cecile som ovetande hamnat i Kathryns onåd. Men ju mer Sebastian lär känna Annette Hargrove, desto mer börjar han att förändras.

En djävulsk romans är en favorit från tonåren, som kanske inte har åldrats helt med behag i sin skildring av homosexualitet eller könsroller. Det är en modern tolkning av Choderlos de Laclos brevroman Farliga förbindelser, som jag varmt kan rekommendera er att läsa. Även om filmen kanske kan te sig lite bedagad, så är den ändå väl värd att se.

För ärligt talat, En djävulsk romans måste nog vara en av de hetaste filmer som har producerats. Kemin mellan Sarah Michelle Gellar och Ryan Phillipe är helt otrolig, och de gör verkligen enastående rolltolkningar. Reese Witherspoon är förstås riktigt bra som kärleksintresset Annette Hargrove. Selma Blair får mest fungera som comedic relief i form av den oerhört naiva Cecile. Men det är en lysande uppsättning skådespelare som verkligen gör den film underhållande att se.

Fotot, sedan. Setdesignen. Men framförallt musiken! Musiken i En djävulsk romans är helt fantastisk. Från inledningen med Placebos Every You, Every Me till avslutningen med The Verves Bitter Sweet Symphony. Det är verkligen 90-talsmusik när det är som allra bäst.

En djävulsk romans håller kanske inte helt, men jag måste säga att den ändå är riktigt bra och att jag nog kommer att se om den några gånger till.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.