Om alla katter i världen försvann av Genki Kawamura

Om alla katter i världen försvann av Genki Kawamura

Författare: Genki Kawamura
Originaltitel: 世界から猫が消えたなら
Översättare: Anna Aronsson och Emma Leonard
Förlag: Nona (2020)
Antal sidor: 230 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Vår berättare lever ensam tillsammans med sin katt Vitkål, har ingen kontakt med det som återstår av hans familj och doktorns diagnos kom som blixt från klar himmel: han har bara några månader kvar att leva. Vad återstår att göra? Skriva en bucketlist på saker han vill hinna med sina sista dagar i livet? Innan han ens hunnit börja, knackar djävulen på dörren. Han ser ut som honom själv, men med en flashigare stil. Med sig har han förstås ett erbjudande: i utbyte mot att en av alla saker i värld försvinner, får huvudpersonen en extra dag att leva. Det är början på en bisarr vecka…

Om alla katter i världen försvann köptes på ren impuls på årets bokrea, bara på grund av dess titel. Senare får jag veta att Genki Kawamura har producerat filmen Your Name, som är en riktigt bra filosofisk film. Även denna bok har vissa ambitioner att vara filosofisk.

Problemet med Om alla katter i världen försvann, är att den försöker vara filosofisk och djup kring det som är verkligt viktigt här i livet, samtidigt som den är rätt glättig. Det är en underhållande, typisk japansk berättelse som inte riktigt förmår att leverera det den försöker åstadkomma.

Om alla katter i världen försvann försöker rikta kritik mot vårt materialistiska samhälle, samtidigt som en del av prylarna faktiskt är viktiga för oss människor. Men på grund av sitt lättsinniga anslag förmår det inte riktigt att beröra. De bästa bitarna är de som rör huvudpersonens relation med katten, som har betydelse långt bortom att vara ett husdjur och sällskap.

Om alla katter i världen försvann är en smårolig, om än lite ytlig, bok om det viktiga här i livet.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.