Bokskåpets hemligheter av Frida Skybäck

Bokskåpets hemligheter av Frida Skybäck

Författare: Frida Skybäck
Förlag: Louise Bäckelin förlag (2020)
Antal sidor: 268 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

På grund av sin trasiga familjesituation, har Rebecka inte varit hemma i Skåne på flera år. Men när hennes älskade mormor Anna hamnar på sjukhus återvänder hon till mormors slitna stuga. Rebecka inser att hon måste få ordning på stugan till dess att mormor blir utskriven. Jobbet är tungt, men i ett gammalt bokskåp hittar Rebecka en dagbok och en samling brev. När hon med dåligt samvete läser igenom dem, hungrig efter sig familjehistoria, upptäcker hon att hennes älskade mormor Anna har dolt hemligheter under alla dessa år. Under andra världskriget förälskar sig Anna i italienaren Luca och är beredd att göra allt i sin makt för att hjälpa honom smuggla danska judar över sundet, omedveten om att ingripandet kommer förändra deras liv för alltid.

För två år sedan läste jag Frida Skybäcks feelgooddebut Bokhandeln på Riverside Drive, men blev inte så överdrivet förtjust. Suget efter att läsa hennes andra böcker har inte varit så stort. Men när mamma undrade om jag ville låna Bokskåpets hemligheter tänkte jag att hon kunde få en chans till. Och det är en trevlig bekantskap, men lite som sockervadd: gott på tungan ett ögonblick, sedan hopplöst borta. Den bleknar fort i minnet.

Bokskåpets hemligheter utspelar sig liksom den andra boken under två tidsplan, men den här gången fungerar det bättre. Både Rebeckas och Annas berättelser är fängslade på sina egna vis. Annas del av historien är en berättelse om himlastormande kärlek trots klasskillnader och rasism. Rebeckas är en mer modern saga om psykisk ohälsa, trasighet och ohälsosamma relationer som en följd. Det är genom mormoderns berättelse, som hon får mod att granska sin relation i sömmarna och inse att den kanske inte är lycklig. Att hon kanske inte lever det liv hon vill leva.

Bokskåpets hemligheter känns dock lite väl tillrättalagd. Romanserna löser sig rätt smärtfritt, försoning med det förflutna uppstår och allting löser sig väl lätt. Men det är ändå en trevlig bok.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bokskåpets hemligheter av Frida Skybäck

  1. tack för påminnelse, väntar i bokhyllan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.