Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck

Omslagsbild Bokhandeln på Riverside Drive

Författare: Frida Skybäck
Förlag: LB förlag (2019)
Antal sidor: 457 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Charlotte har vid en alldeles för ung ålder blivit änka, förlorat sin älskade i en olycka. Djupt sörjande sätter hon livet på paus, inklusive sitt framgångsrika företag, och försöker finna frid i på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked: en moster hon inte ens har träffat har testamenterat henne ett hus. I huset finns en bokhandel. När hon flyger till London är hon inställd på att sälja huset och den konkursfärdiga Riverside Bookshop. Både bokhandeln och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap med den motsträviga personalen fram. Samtidigt som hon kämpar för att rädda bokhandeln inser hon att något inte riktigt stämmer. Varför har Charlotte aldrig fått träffa sin moster och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig i huset?

Frida Skybäck har tidigare skrivit historiska romaner. Bokhandeln på Riverside Drive är hennes första bok i feelgoodgenren. Eftersom jag varit nyfiken på hennes författarskap ett tag, så blev jag ju genast sugen på denna. Jag menar, en bok som utspelar sig i en bokhandel utövar ju en oerhörd lockkraft på en bokmal som mig.

Och det är väl bokhandeln som förtrollar mig mest med Bokhandeln på Riverside Drive. Hur den beskrivs får mig att vilja stiga in genom dess dörrar, börja vandra bland de fina bokhyllorna. Kanske flirta lite med Sam och småprata med Martinique. Ta en kopp te och köpa alldeles för mycket böcker. Just bilden av bokhandeln är så oemotståndlig att jag önskar att den fanns i verkligheten.

Bokhandeln på Riverside Drive utspelar sig under två tidsplan, dels Charlottes nutid, dels på 80-talet där vi får veta vad som hände mellan Charlottes mamma och mostern. Det är snyggt gjort och innehåller ett visst spänningsmoment när man försöker gå till botten med mysteriet. På slutet blir det kanske lite överdrivet, men det fungerar ändå. Jag hade dock önskat att Skybäck hade skippat romansen, utan fokuserat på en nära vänskap.

Bokhandeln på Riverside Drive är fin feelgood med precis lagom skimrande mjukhet och svärta.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck

  1. innehåller ingredienser man gärna vill läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.