Det här kommer göra ont av Adam Kay

Omslagsbild Det här kommer göra ont

Författare: Adam Kay
Originaltitel: This Is Gonna Hurt
Översättare: Erik MacQueen
Förlag: Volante (2018)
Antal sidor: 243 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Den brittiske komikern och författaren Adam Kay utbildade sig ursprungligen till läkare. Han jobbade ett antal år som obstetriker. Det här kommer göra ont består av dagboksanteckningar från hans tid som nybakad läkare och sedan vidare i ett minst sagt utmanande yrkesliv. Anteckningar som får läsaren att ömsom skratta, ömsom gråta. Här finns hysteriskt roliga reflektioner, märkliga patientfall, hjärtskärande öden och oroväckande många främmande föremål på fel ställen.

Flera gånger de senaste åren har Det här kommer göra ont legat i min varukorg på Internetbokhandeln utan att jag har beställt den. När den nu var på årets bokrea var jag tvungen att slå till. Något som jag är väldigt glad över.

Det här kommer göra ont är verkligen ett dokument som beskriver hur det är att jobba inom vården. I ena stunden skrattar du hjärtligt åt någon underhållande anekdot. I nästa anteckning sätter du skrattet i halsen och börjar gråta. Du möter många härliga, många knäppa, många sorgliga livsöden inom detta yrke. För att inte nämna alla äckliga saker du råkar ut för. Det är också fascinerande alla de många föremål som folk vill stoppa upp där bak. (Omsorgens version av detta är alla konstiga saker folk väljer att stoppa i sina inkontinensskydd.)

Kay har ett sinne för att fånga minnesvärda episoder och vrida dem så att de blir verkligt underhållande. Den svarta humorn är precis vad som krävs för att överleva inom vården. Samtidigt skildrar Det här kommer göra ont de orimliga arbetsvillkor som läkare och sjuksköterskor står in under och som äventyrar patientsäkerheten. Det är ett nödrop inifrån en krisande sjukvårdsorganisation. Till sist blir allting för mycket för Kay och han bestämmer sig för att lägga medicinen på hyllan.

Det här kommer göra ont är en riktig bergochdalbana: du skrattar, du gråter, du mår illa. En bok jag vill sticka i handen på alla för att de ska förstå hur det är att jobba inom vården.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.