En kvinnas övertygelse

Bild lånad från Adlibris.

Författare: Meg Wolitzer
Originaltitel: The Female Persuasion
Översättare: Thomas Andersson
Förlag: Bookmark förlag (2018)
Antal sidor: 485 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

När den nyblivna collegestudenten Greer Kadetsky hör den karismatiska Faith Frank tala för första gången tänds en dröm i henne som hon inte ens visste att hon bar på. Faith är en välkänd feministisk ikon: lika kritiserad som hon är älskad. I och med sitt möte med Faith får Greers syn på sin egen framtid helt nya dimensioner. Men i början av denna resa anar hon inte vart den kommer föra henne och hur den kommer att förändra hennes egen bild av sig själv.

När jag ser En kvinnas övertygelse beskrivas som en humoristisk roman blir jag lite förvånad, för det var inte så jag uppfattade den. Men om jag sätter på det filtret kan jag se hur Meg Wolitzer med glimten i ögat skriver om den unga och sökande flickan som agerar själviskt och den äldre feministikonen med en hel del i bagaget. När det gäller Faith Frank känner jag att jag vill knyta an Chimamanda Ngozi Adichies tal om att världen tycker om att placera feminister på piedestaler och skadeglädjen när de inte klarar av att leva upp till detta, vilket är en parallell jag är nästan säker på att Wolitzer hade i åtanke.

Okej, en oerhört babblande och osammanhängande inledning. Vad ska jag säga om En kvinnas övertygelse? Jag tycker som bekant om karaktärsdrivna romaner, där mycket av spänningen ligger i karaktärernas inre resor. Det här är en sådan bok. Vi får träffa Greer Kadetsky när hon är ung och fortfarande söker efter sitt mål och sin mening. Hon är arg och lite vilsen, och när den berömda Faith Frank fattar intresse för henne finner hon sin mening i feminismen. I huvudsak är kanske detta en bok om mentorskap och att hitta sin plats i världen. Men det är också en berättelse om föräldrar och barn, romantik och vänskap.

För en gångs skull får inte romansen i en bok mig att klaga. Ständigt närvarande i En kvinnas övertygelse finns romansen mellan Cory och Greer, som känt varandra sedan de är unga. Vad jag faller för är Wolitzer sätt att skildra intimiteten mellan dem, hur väl de känner och älskar varandra. Sedan ställs det upp hinder på vägen för dem, hinder som tvingar dem att växa som människor och leder in deras liv på vägar de inte kunde ha föreställt sig i romanens början. På slutet knyter Wolitzer elegant ihop säcken med att referera tillbaka till saker som hände i början.

En kvinnas övertygelse säger egentligen inget nytt om feminismen, men det är en bok som behövs idag och med sina starka karaktärsröster höll mig i ett grepp från första till sista sidan.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning. Bokmärk permalänken.

3 svar på En kvinnas övertygelse

  1. Marie Eggimann skriver:

    Låter bra, jag fick mejl om den men tackade nej, kanske dumt.

  2. Pingback: En kvinnas övertygelse av Meg Wolitzer | Lottens Bokblogg

  3. Pingback: Hustrun av Meg Wolitzer - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.