En smakebit på søndag: Konsten att vara kvinna

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Jag började under gårdagen läsa Caitlin Morans Konsten att vara kvinna. Än så länge är det inte en harmonisk vänskap. Hon är rolig, måste jag erkänna. Jag låg och skrattade igår natt när jag låg och läste. Jag håller med om en hel del hon säger, men andra saker får mig att höja ögonbrynen rejält. Caitlin Moran känns som om hon är som bäst i lagom stora doser.

Smakbiten är från sidan 77-78:

Konsten att vara kvinnaBöckerna tycks vara den mest verkningsfulla källan att ösa ur: varje boken är essensen av ett liv som man kan glufsa i sig på en enda dag. Eftersom jag läser fort slurpar jag i mig liv i rasande fart, sex sju åtta stycken i veckan. Tokigast är jag i självbiografier: jag kan sätta i mig en hel människa innan solen går ner. Jag läser om walesiska bergsbönder och kvinnor som seglar jorden runt i yacht, soldater i andra världskriget och hushållerskor på herresäten i förkrigstiden Shropshire, journalister och filmstjärnor, manusförfattare, Tudorprinsar och 1600-talets premiärministrar.

Och man upptäcker att varje bok har sitt eget gäng – egna kompisar som den vill presentera för en. Bibblan är som en fest som aldrig behöver ta slut. När jag träffar David Nivens Månen är en ballong nämner den ideligen Harpo Marx, och när jag till sist stöter ihop med Marx (på ”Självbiografier: M”) har vi genast fruktansvärt kul ihop.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

16 svar på En smakebit på søndag: Konsten att vara kvinna

  1. Lottens Bokblogg skriver:

    Den boken fick jag i julklapp och jag SKA läsa den snart…

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag är lite kluven angående den. Å ena sidan säger hon en del vettigt och är väldigt rolig, å andra sidan upplever jag att hon är helt ute och cyklar ibland, samt att hon motsäger sig själv.

  2. Monika skriver:

    Den här är jag lite tveksam till om jag vill läsa eller ej. Jag brukar vara allergisk mot generaliseringar som sägs/skrivs som sanningar.

  3. astridterese skriver:

    Jeg ser at den engelske versjonen av boken står på leselisten min. Vi får se om jeg får tid 🙂
    Ha en fin søndag!

  4. Beathe skriver:

    Denne boken kunne jeg ha tenkt meg å lest,så intervjuet med henne på Skavlan i fjor en gang.

  5. Amanda skriver:

    Denne har jeg veldig lyst til å lese! Jeg har lagt boken oppi handlekurven flere ganger men så har jeg alltid ombestemt meg på vei til kassen :/ Bør virkelig kjøpe den snart altså 😛 Ha en riktig fin søndag videre!

  6. Sara Pepparkaka skriver:

    Jag skrattade också en del när jag läste denna. Ha en fin söndag!

  7. Lena skriver:

    Den boken är jag sugen på att läsa. Har köpstopp ett bra tag framöver så jag kan inte köpa den. Men finns den att låna på biblioteket?

  8. Melusine skriver:

    Boken står på leselisten min, den skal visst være et friskt pust i likestillingsdebatten. Takk for smakebiten 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.