En smakebit på søndag: Mörka platser

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta sker vanligtvis på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra verkligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Smakbitarna återvänder inte förrän nästa vecka, men jag hade fått för mig att det var idag. Önsketänkande? I alla fall, waste not: har jag redan skrivit ett inlägg kan jag lika gärna posta det.

Just nu läser jag min första Gillian Flynn: Mörka platser. Det är berättelsen om Libby Day, vars familj brutalt mördades när hon var sju år. Mördaren var hennes storebror Ben och hennes vittnesmål var det som satte dit honom. I vuxen ålder har hon levt på pengar från en fond bestående av donationer från en välvillig allmänhet, men nu börjar pengarna sina. Hon kommer i kontakt med en underlig grupp människor som är intresserad av mordet av hennes familj. Närmare bestämt tror de att Ben är oskyldig. Libby ser en chans att tjäna pengar på deras intresse och mot en summa pengar tar hon kontakt med de som var involverade i utredningen. Men kanske kommer det visa sig att hennes vittnesmål inte var vattentätt trots allt…

Jag har hunnit en bra bit i boken, men tänkte ändå ta ett stycke från inledningen eftersom det beskriver huvudpersonen Libby så väl. Smakbiten kommer från sidan 7:

Bildkälla: Adlibris.

Det finns en elakhet inom mig, verklig som ett kroppsligt organ. Sprätta upp magen på mig och den skulle rinna ut och ner på golvet så du kan stampa på den. Det handlar om familjen Days blod. Det är något fel med det. Jag har aldrig varit en snäll liten flicka, och jag blev bara värre efter morden.

[…]

Jag var inget gulligt litet barn och jag har växt upp till en mycket otrevlig vuxen. Rita min själ och det blir en trasselsudd med huggtänder.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på En smakebit på søndag: Mörka platser

  1. just denna minns jag inte om jag läst

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Den här tyckte jag var riktigt bra!

  3. Lena skriver:

    Gillar Flynns böcker riktigt mycket.

  4. Robert W skriver:

    Jösses! Det var en uttrycksfull smakbit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.