En smakebit på søndag: Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta sker vanligtvis på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra verkligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Igår började jag läsa novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank av Nathan Englander. Den består av åtta noveller som på ett eller annat vis behandlar judisk historia eller judisk identitet.

Jag tänkte dela med mig av ett stycke ur novellen Systerkullarna, som utspelar sig under en längre tid med två kvinnor i centrum. Ödet slår hårt mot den ena samtidigt som staden de grundar växer fram kring dem.

Smakbiten kommer från sidan 54-55:

Bildkälla: Goodreads.

”Det är mitt träd, på min mark, i mitt land. Mitt att hugga ner om jag så önskar.”

”Om det var ditt träd så skulle jag ha sett dig vid min sida under skörden i fjol. Jag skulle ha sett dig i förfjol och för tio år sedan, och för hundra år sedan.”

”Du fanns inte för hundra år sedan. Och”, sa Rena, ”du ser inte tillräckligt långt tillbaka i tiden. Kontraktet som gäller den här marken är mycket gammalt.”

”Ett mytiskt anspråk, lika meningslöst som det du gör i dag.”

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

42 svar på En smakebit på søndag: Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank

 1. Mandelhjärta skriver:

  Tack för smakbiten. En ny författare för mig.

 2. Monika skriver:

  Jag hade ingen aning om att det här är en novellsamling. Nu blev den betydligt mer intressant 🙂

 3. Marie Eggimann skriver:

  Tack för smakebiten, just den novellen var min favorit i samlingen.

 4. Eva Trillian skriver:

  En till hade smakbit ur den idag 🙂 Kanske är det dags att prova på lite novell-läsning igen.
  Tack för smakbiten!

 5. Bokhuset skriver:

  Har hört talas om den men visste inte att det var noveller. Ska kollas upp. 🙂

 6. Ugglanoboken skriver:

  Den här blir jag sugen på till min novellutmaning!

 7. Bokdamen skriver:

  Noveller?Läser det mellan varven så denna får jag kika lite närmare på. Tack för intressant smakbit! 🙂

 8. Lottens bokblogg skriver:

  Den här läste jag och deltog i bokcirkel på nätet – det var en riktigt bra bok att diskutera!

 9. A ROOM OF MY OWN skriver:

  den här ska jag flytta upp på min TBR-lista. tack för smakebit och påminnelse

 10. Kajsa skriver:

  Den här hamnar högre upp på önskelistan efter din smakbit. Vet inte riktigt vad som hände men jag vill verkligen läsa mer. Att jag dessutom är inne i en novellfas i mitt liv gör ju inte det hela sämre. Tack för smakbiten!

 11. Cicilie skriver:

  Takk for smakebiten. Hadde ikke hørt om denne før 🙂

 12. lene skriver:

  Takk for smakebiten. Denne var ukjent for meg

 13. anettesbokboble skriver:

  Flott smakebit. Jeg er dessverre alt for dårlig til å lese noveller… 🙂

 14. Lena skriver:

  Tack för smakbiten. Det här verkar intressant.

 15. Heidi skriver:

  Jeg synes det er kult når flere av dere leser samme bok samtidig som denne søndagen. Jeg får bare mer lyst til å lese den. Også har jeg så klart lest Anne Frank, men det har sikkert ingenting med denne boken å gjøre.

 16. Har läst ut den nu och jag måste säga att jag blev besviken. De två första och den sista tyckte jag om, men de i mitten fängslade mig inte alls tyvärr. Men har ju lite svårt för noveller överlag…

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Vad trist! Jag tyckte väldigt mycket om dem alla. Jag hade lite svårt för Peep Show, även om jag gillade den surrealistiska tonen, och Allt jag vet om släkten på min mors sida. Jag tror jag var lite trött när jag läste den sistnämnda, för jag fick inte riktigt ihop det i skallen.

 17. Sara Pepparkaka skriver:

  Jag läser väldigt lite noveller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.