Tyst av Susan Cain

tyst

Författare: Susan Cain
Originaltitel: Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking
Översättare: Bitte Wallin
Förlag: Natur och kultur (2013)
Antal sidor: 413 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Vi lever i en extrovert värld där de mer introverta personligheterna lätt glöms bort. I Tyst samlar Susan Cain både vetenskapliga fynd och personliga berättelser. Samhället hyllar den extroverta, vältaliga, oblyga och socialt kompetenta personen, och undervärderar därmed de lågmälda personligheterna. Men introverta är ofta en tillgång för gruppen. Introvert personlighet och blyghet är inte samma sak, utan det handlar snarare om var personen hämtar sin energi. Extroverta stimuleras av sällskap och kontakt, medan introverta behöver avskildhet och lugna stunder.

För den som är introvert har det varit tämligen omöjligt att missa att vi lever i en extrovert värld. Vi introverter är få, ungefär en tredjedel av jordens befolkning. Vi är dem som, efter ett intensivt seminarium, bara måste sätta sig ned och ladda batterier. De mentala resurserna är slut. Tyst är en bok för oss. Men det är också en bok för dem som älskar oss eller som känner oss. En bok som gör det möjligt att kanske förstå våra små egenheter.

Alla människor vill nog få bekräftelse och se sig själv speglade i någon form eller på något vis, vilket är svårt i en kultur som hyllar det extroverta idealet. Ibland kan det kännas hopplöst att försöka hålla huvudet över vattenytan när en konstant måste fejka extrovert beteende, något som jag är fruktansvärt dålig på. Men i Tyst visar Cain med hjälp av fakta, statistik och egna fallstudier att introverter kan vara framgångsrika och mäktiga på grund av sin introversion. Ibland kan till och med affärsvärlden ha nytta av att ta en mer introvert, eftertänksam hållning.

En av de saker som jag finner mest intressant med Tyst är vad hon har att säga om öppna kontorslandskap och grupparbeten. Båda är former för att öka produktiviteten, men forskning har visat snarare att de ofta minskar produktiviteten. Inom psykologisk forskning har vi i mina studier tittat på grupparbeten och i vissa fall kan det höja prestationen. Men då måste det vara en uppgift som är lämpad för grupp. Att slänga fram alla typer av uppgifter och förvänta sig att prestationen ska bli bättre för att en grupp genomför det är vansinne.

Ibland blir det lite svart på vitt, lite väl hårdraget vad som är introvert respektive extrovert beteende. Men som Cain skriver i Tyst så behövs dessa arketyper för att förklara fenomenet. Hon citerar Jung som säger sig aldrig ha mött någon som är renodlat extrovert eller introvert, och tur är väl det. Det poängteras också noggrant att inget av dem är bättre än det andra, utan att båda personlighetstyper och mellanliggande personer behövs för att allt ska bli så bra som möjligt.

Tyst är en värdefull bok då den ger insikt och igenkänning, och visar på att vi alla behövs. Om vi så är extroverta eller introverta, eller någonstans mellan dessa två.

betyg4

Andra som har bloggat om Tyst

Bokbabbel; BoklotusEndast E-böckerMarcusbiblioteket; Snowflakes in rain

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Tyst av Susan Cain

  1. Boklysten skriver:

    Låter som en väldigt intressant bok och nånting som jag skulle gilla.

  2. Jag skulle antagligen älska den här boken!

  3. Pingback: Månadsrapport: September 2015 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: En utvärdering av bokrean 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.