Tematrio: Krig, flykt, exil

Tematrio

Dagens tematrio känns tyvärr alldeles för aktuell. Jag kommer nog lite för sent för att ge Lyran tips till hennes föredrag, men jag kan berätta om böcker som handlar om människor som upplever krig, flyr och lever i exil!

Godnatt Mr. Tom av Michelle Magorian utspelar sig under andra världskriget. Willie är ett av de många barn som evakueras till den engelska landsbygden. Mr Tom är en äldre som skrämmer Willie, precis som allting annat skrämmer om. Men evakueringen visar sig var en riktig lyckträff för dem båda. Vi hade den här som högläsningsbok när jag gick i mellanstadiet och den gjorde så starkt intryck på mig att jag blev tvungen att köpa mitt eget ex några år senare. Jag har läst den flera gånger och blir lika berörd varje gång.

Ett folk utan land av Melina Marchetta har en titel som egentligen säger allt. Halva Lumateres befolkning befinner sig på flykt och ses som ett patrask av omvärlden. Finnikin av Klippan försöker hitta ett permanent hem för sitt folk. En fantasyberättelse som ändå lyckas säga en hel del om vår samtid. Det här är en av de bästa böcker jag har läst i år.

Krig och fred av Leo Tolstoy (av de många stavningarnas namn) utspelar sig till stor del under Napoleonkrigen. Olika adelsmänniskors liv flätas samman med den ryska nationens historia. Politik och vardagsliv blandas flitigt. Tjockleken på denna klassiker avskräcker en del, men den är förvånansvärt lättläst och jag sögs verkligen in i den. Om krigets meningslöshet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på Tematrio: Krig, flykt, exil

 1. Sanna skriver:

  Krig och fred har stått på läslistan länge, vete tusan när det ska bli av bara.

 2. intressant, bara Tolstoy bekant.

 3. Maria skriver:

  Krig och fred borde jag verkligen läsa. Och Ett folk utan land. Jag har läst ett par böcker av Marchetta och gillat.

 4. Boklysten skriver:

  Krig och fred har jag läst för länge sedan. Godenatt Mr Tom väntar i bokhyllan. Ett folk utan land blir jag nyfiken på.

 5. Marie Eggimann skriver:

  Läst ettan, har tvåan och har sett trean på film. Godnatt Mr Tom är himla bra.

 6. Monika skriver:

  Krig och fred har jag läst och jag gillade den väldigt mycket mer än jag överhuvudtaget hade kunnat föreställa mig 🙂

 7. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Krig och fred älskar jag. egentligen dags för omläsning

 8. Åsa skriver:

  Krig och fred blir jag återigen lockad till att läsa och Ett folk utan land lät även den riktigt spännande – tack för tips! 🙂

 9. Vi hade ocså Gonatt mr Tom som högläsning på mellanstadiet. Och den var så bra! Har läst den efteråt jag med 🙂

 10. Sara Pepparkaka skriver:

  ”Godnatt mr Tom” är ju en fin bok!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.