En smakebit på søndag: Sargassohavet

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Idag tänker jag försöka läsa ut Sargassohavet av Jean Rhys. Det är som ett slags prequel till Jane Eyre och berättar historien om Rochesters första fru, Bertha Mason. Men i boken heter hon egentligen Antoinette Cosway, men hennes man gillar inte det namnet så han vägrar kalla henne för det. Illasinnade rykten cirkulerar och får honom att vända sig emot henne. Antoinette drivs sakta men säkert till vansinne.

Smakbiten är från sidan 143:

Namn är betydelsefulla, som när han inte ville kalla mig Antoinette och jag såg Antoinette sväva ut genom fönstret med sina parfymer, sina vackra klänningar och sin spegel.

Det finns ingen spegel här och jag vet inte hur jag ser ut nu.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

19 svar på En smakebit på søndag: Sargassohavet

 1. Den här boken kände jag inte till, men jag har läst Jane Eyre… en gång i tiden… Måste säga att jag tyckte att den här framsidan var fin! Tack för smakebiten.

 2. Monika skriver:

  Jag har så svårt för när författare hittar på både prologer och epiloger för andras böcker. Det här låter ju som en väldigt hemsk historia dessutom. Tack för smakbiten!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ibland kan jag tycka att det är nödvändigt. I det här fallet tycker jag att det är bra att Bertha Mason får en röst, eftersom hon inte har någon i Jane Eyre. Hennes ”galenskap” är det enda som definierar henne, det som gör henne till ett monster, och hon är bara där för att vara ett hinder för Jane och Rochester.

 3. Beathe skriver:

  Helt ukjent bok for meg dette men tusen takk for smakebiten:-) Ha en fin søndag!

 4. astridterese skriver:

  Noen ganger fungerer det med en fortsettelse eller begynnelse av en annen forfatter. Jeg ble feks kjempebegeistret for P.D. James Døden kommer til Pemberly. Men andre ganger fungerer det ikke overhodet. Det er det vanskelig å si på forhånd 🙂 Ønsker deg en fin søndag!

 5. Intressant upplägg, gillar ibland de här vidararbetningarna av klassiker. Men det stämmer inte alls med min bild av Mr Rochester…

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Då har vi nog inte riktigt samma bild av Rochester. Jag skulle kunna se honom göra det, eftersom han uttryckte ogillande över hennes kreolska blod och antydde att det var anledningen till hennes galenskap.

 6. Birthe skriver:

  Denne har jeg på leselisten fordi det er en fortelling fra Jane Eyre, eller om Rochesters første hustru. Takk for smakebiten, Jeg ser frem til å lese den 🙂

 7. Isabella skriver:

  Hørtes jo ikke helt ut som en hyggelig historie dette:)
  Takk for smakebiten!:)

 8. Ewa K skriver:

  Spännande idé. Gör mig lite nyfiken. Tack för smakbiten.

 9. Anita Ness skriver:

  Spennende smakebit..:)

 10. Lottens Bokblogg skriver:

  Tack för smakbiten! Tror inte ens jag läst Jane Eyre…

 11. Sara Pepparkaka skriver:

  Den här boken har jag varit nyfiken på, men inte kommit mig för att läsa än. Tack för smakbiten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.