Excluded av Julia Serano

excluded

Betyg: ☆☆☆
Författare: Julia Serano
Förlag: Seal Press (2013)
Antal sidor: 327 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Beskrivning

Emedan många feministiska och queer rörelser är designade för att utmana och konfrontera sexism, kan de ofta samtidigt hårt reglera kön och sexualitet. Ibland i samma utsträckning som den heteronormativa, androcentriska mainstreama världen gör. Bland HBT-aktivister finns det en lång historia där lesbiska och bögar avvisar bisexuella, transpersoner och andra köns- eller sexualitetsminoriteter. I varje fall grundar sig exklusionen på premissen att vissa sätt att uttrycka sitt kön eller vara sexualitet är mer legitima, naturliga eller rättfärdiga än andra.

Handling

I min bokklubb har vi en procedur där vi röstar fram vilken bok vi vill läsa varje månad. Bland januaris alternativ fanns Excluded med och fångade mitt intresse. Det var inte, föga överraskande i min mening, den bok som blev vald, men det var den bok av de tre som jag faktiskt ville läsa. Julia Serano är trans kvinna (särskrivet på grund av att det är den konvention hon föredrar; trans borde enligt henne användas som ett adjektiv istället för en sammanskrivning som antyder att trans kvinnor är en annan art), bisexuell och femme aktivist. De två sista punkterna, bisexuell och femme, är identitetsetiketter som jag själv identifierar mig med och därför tilltalade boken mig.

Och visst gör Serano en hel del viktiga poänger i Excluded. Istället för en homogenisering av feminister eller queerpersoner, borde vi ta till vara hur olika vi alla är. Tänk vilken guldgruva av erfarenheter det finns som kan användas för att stärka rörelsen. Så istället för att försöka styra hur folk ska se ut och bete sig för att vara feminist eller queer på ”riktigt”, borde vi se fördelarna i att det finns så många olika sätt att uttrycka och uppleva kön.

Det är en intressant poäng hon gör om att feminitet anses vara något konstgjort och något som huvudsakligen görs för andra. Jag anser mig, kort hår till trots, vara feminin i mitt könsuttryck. Men det är ett uttryck som jag tycker passar mig, som jag trivs med, och idén att jag skulle sminka mig eller klä mig i klänning för någon annans skull är absurd. För att inte nämna förolämpande, då detta i närmast omyndigförklarar mig som en person som bara går i patriarkatets ledband.

Även om jag vill älska den här boken, så gör jag inte det. Det beror bland annat på att Serano i början av boken går hårt åt trans män, närmare bestämt att trans män välkomnas in i queerkvinnors domäner lättare en trans kvinnor. När hon beskriver detta tycker jag att det låter som en fetischisering av trans män och ett förnekande av att de skulle vara män, snarare än acceptans.

Ytterligare en anledning är det att Serano använder våldtäkt som analog på ett sätt som gör mig väldigt illa till mods och har fått mig att avråda vänner som är överlevare från att läsa Excluded. Jag förstår de poänger hon vill göra, men samtidigt har hon gjort det på ett så grafiskt sätt att jag tror att hon riskerar att trigga överlevare. Det finns andra liknelser som hade fungerat bättre.

En avslutande anledning är det att jag känner att boken borde ha redigerats hårdare. Serano är väldigt bra på att skriva korta texter med enormt patos, men de längre texterna tycks glida henne ur händerna. De tappar stundtals den röda tråden, svävar ut alltför mycket, och jag hade velat att redaktören skulle ha förmått henne att slipa sina argument och liknelser bättre.

Excluded är en fruktansvärt intressant och viktig bok som jag ändå rekommenderar för feminister och queerpersoner, men det finns en hel del i utförandet som jag tycker hade kunnat göras bättre.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Excluded av Julia Serano

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2014 » C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Kaosutmaningen 2.0 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.