Fångad av tiden av Liz Braswell

Fångad av tiden av Liz Braswell

Författare: Liz Braswell
Originaltitel: As Old as Time
Översättare: Carina Bartosch Edström
Serie: Twisted Tale, #3
Förlag: Egmont (2020)
Antal sidor: 415 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Belle bor i en sömnig småstad. Här rullar livet på i sin stilla lunk, så som det alltid har gjort. Inget tycks förändras. Belle anses vara udda på grund av sitt stora intresse för böcker och pappan knasig på grund av sina uppfinningar. Pappan vägrar dock lämna byn, ifall Belles mamma en dag skulle återvända. En dag blir pappan tillfångatagen av ett vildsint Odjur. Belle erbjuder sig själv som gisslan i pappans ställe. Men snart börjar hon inse att något binder samman henne med Odjuret. Kan hennes mamma verkligen vara den mäktiga förtrollerska som kastat förbannelsen över Odjuret och hans slott? Och hur ska de kunna bryta den?

Fångad av tiden var ett impulsköp förra julen. Jag råkade se den i en jultidning, tycker om Disney och slog till. Liz Braswell har tydligen skrivit en hel serie böcker på uppdrag av Disney, där hon omtolkar deras mest kända filmer för en äldre publik. Resultaten tycks variera.

Personligen, tycker jag om Fångad av tiden. Det är knappast ett litterärt mästerverk, men allting behöver inte vara det för att vara bra. Här erbjuds vi en lättläst, spännande historia i en miljö vi känner igen, men som förvridits en aning. Liz Braswell har utvecklat den värld som Belle och Odjuret bor i och fördjupat den.

Temat med människor med särskilda förmågor, som senare blir förföljda för dessa, är välbekant. Fångad av tiden förvaltar denna tradition väl genom att visa hur man kan spela på rädslan för det annorlunda för att själv vinna makt. Det är också en berättelse om vad självhat kan driva människor till. Budskapet i den här boken är välmenande, men kanske lite övertydligt förmedlat.

Vissa saker retar mig dock med Fångad av tiden. Gaston är, ärligt talat, en av de mest vidriga figurer som har dykt upp i en Disneyfilm. Jag vill inte gärna ta honom i försvar, men… Om nu Odjurets alla handlingar ska ursäktas med hur han har uppfostrats och att han aldrig har fått lära sig annorlunda, då borde detsamma gälla för Gaston. Om alla har låtit honom hållas och hejat på honom, hur ska han förstå att det han gör är fel? Parallellerna mellan Odjuret och Gaston blir lite för tydliga i den här boken än vad författaren vill erkänna.

Men även om Fångad av tiden knappast är ett mästerverk, så är det en bok som jag sträckläste på en dag och inte ville lägga ifrån mig.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.