Månadsrapport: November 2022

De 17 böcker jag har läst i november, vilket listas i brödtexten nedan.

Antal lästa böcker i november 2022: 17

166. Me Before You av Jojo Moyes
167. Ingen rädsla av Niklas Krog
168. Babels hus av P. C. Jersild
169. Anatomy of a Scandal av Sarah Vaughan
170. The Midnight Club av Christopher Pike
171-174. Fullmetal Alchemist, volym 18-21 av Hiromu Arakawa
175. Noveller av Franz Kafka
176. Katzenjammer av Francesca Zappia
177. Turk & Ayla av Niklas Krog
178. Fruktansvärda arbetsplatser jag besök och de vackra människor jag där mött av Henrik Johansson
179. Greywaren av Maggie Stiefvater
180. Visions of Dystopia av George Orwell
181. Mord på blanka juldagen
182. Exquisite Corpse av Poppy Z. Brite

Deckare: 1
Drama: 5
Fantasy: 5
Lyrik: 1
Non-fiction: 1
Romance: 1
Skräck: 3

Hyllvärmare: 2
Böcker införskaffade samma månad: 5
Böcker införskaffade samma år: 4
Omlästa böcker: 4
Lånade böcker: 2
Recensionsex: 1

Kvinnor: 5
Män: 7
Annat: 0
Duo: 1
Författare jag inte har läst tidigare: 3

Amerikansk författare: 4
Brittisk författare: 3
Japansk författare: 1
Svensk författare: 4
Tjeckisk författare: 1

Kommentar: När jag ser hur många böcker jag har läst i november, måste jag erkänna att jag är förundrad. Det känns som om jag har fått kämpa hela november med att hålla huvudet ovanför vattenytan. Marabo har varit ordentligt sjuk och min morfar blev inlagd på sjukhuset på grund av svår lunginflammation. Det såg ut som om han inte skulle klara sig. Även om han är hemma på boendet nu, trodde läkaren ärligt talat inte att han har långt kvar. Så man går runt med den stressen hela tiden. Men kanske har böckerna varit en flykt undan allt detta och det är därför jag läst så mycket.

Månadens bästa skönlitterära bok är i vilket fall som helst Me Before You. Jag har varit tveksam till att läsa boken, men efter att ha sett filmen ville jag definitivt göra det. Som tur var eftersom boken är mycket bättre.

Jag velade lite kring hur jag skulle tänka kring valet av månadens bästa nonfiction, men till sist blev det Fruktansvärda arbetsplatser jag besök och de vackra människor jag där mött. Även om det är lyrik, så är det inte fiktion, och det var något som skakade om mig.

Sämst denna månad var Mord på blanka juldagen. Kanske inte helt oväntat eftersom deckare sällan är min grej. Några noveller gillar jag, men flera fann jag oerhört långsökta.

Jag hade inte såg höga förväntningar på Babels hus, därför blev jag överraskad över hur bra jag tyckte att den var. Sjukhussatir som sorgligt nog håller än idag.

Höga förväntningar hade jag däremot på Katzenjammer, vilket gjorde att jag blev besviken. Fruktansvärt seg i starten och strukturen fungerar inte riktigt. Synd, eftersom jag älskar Eliza och hennes monster.

Otäckast denna månad var Exquisite Corpse. Egentligen var den inte särskilt otäck, men den lämnar en stämning efter sig som är svår att skaka av sig. Det mörka, skitiga och brutala i den dröjer sig kvar.

De fyra filmer och två tv-serier jag sett i november. Titlarna listas i brödtexten nedan.

Antal sedda filmer i november 2022: 6

57. Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities
58. The Good Nurse
59. Do Revenge
60. Övertalning
61. Agents of S.H.I.E.L.D., säsong 6
62. Enola Holmes 2

Drama: 2
Komedi: 2
Science fiction: 1
Skräck: 1

Hyllvärmare: 0
Införskaffad samma månad: 0
Införskaffad samma år: 0
Lånad film: 0
På bio: 0
Netflix: 5
Annan streamingtjänst: 1
Omsedd film: 0

Kommentar: November inleddes med en fortsättning på oktobers skräcktema för att sedan plana ut i mer lättsmälta filmer ämnade att lyfta humöret. Som tidigare nämnt har detta varit en oerhört tuff månad. Jag har behövt all pepp jag kan få.

Månadens bästa är utan tvekan The Good Nurse. Både Eddie Redmayne och Jessica Chastain är briljanta i den här.

Sämst denna månad är utan konkurrens Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities. Med ett fokus på splatter och äckelfaktor, lyckas man aldrig bygga upp någon vidare otäck stämning i vad som ska vara en skräckserie.

Positivt överraskad blev jag av Övertalning, en filmatisering av en Jane Austen-roman som jag faktiskt tyckte var både underhållande och sevärd.

Rikt besviken blev jag på sjätte säsongen av Agents of S.H.I.E.L.D. Efter att ha gått från klarhet till klarhet vet jag inte riktigt vad det var som hände här.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv, läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.