Do Revenge

Do Revenge

Regissör: Jennifer Kaytin Robinson
Manusförfattare: Celeste Ballard och Jennifer Kaytin Robinson
Skådespelare: Camilla Mendes, Maya Hawke, Austin Abrams
Produktionsår: 2022
Längd: 118 minuter

Drea är sin skolas, exklusiva Rosehill Academy, okrönta drottning. Hon har slitit hårt för sin plats i toppen, men när en sexvideo hon skickat till sin pojkvän läcks till hela skolan förlorar hon allt. På ett tennisläger möter hon den udda Eleanor, som snart ska börja på Rosehill Academy. Det visar sig att Eleanor inte är helt lycklig över detta. På skolan går nämligen Carissa, som spred ett elakt rykte om henne på ett sommarläger när hon var 13 år. De båda flickorna formar en osannolik och hemlig vänskap, som centrerar kring en pakt: de ska utkräva gruvlig hämnd på varandras plågoandar.

Do Revenge är löst baserad på Carol Highsmith bok, Strangers on a Train. Istället för mord, blir det dock att förstöra andra personers rykten istället. Detta följer en tradition av 90-talsungdomsfilmer, såsom Clueless, En djävulsk romans eller 10 orsaker att hata dig, att omtolka klassisk litteratur med en modern tvist. Överlag känns denna film som en hyllning till dessa med sitt val av kläder och handling. Det är ett föga osannolikt sammanträffande att Sarah Michelle Geller, drottning av 90-talets ungdomsfilmer, spelar den enda vuxna karaktären i filmen. Hon gör rollen som skolans rektor och Dreas inofficiella mentor.

Det skulle kanske vara lätt för Do Revenge att drunkna i referenser och hyllningar, men den är uppdaterad för en mer modern ungdomspublik genom språket den använder. Även om den musikaliskt spelar an på 90-talet, så finns det här tillräckligt med vass satir för att kunna tilltala den moderna tittaren som inte enbart är nostalgisk.

Camilla Mendes, som porträtterar Drea, och Maya Hawke, som spelar Eleanor, lyfter hela Do Revenge med sin blotta närvaro. De lyckas förvandla två smått sociopatiska karaktärer till personer du ändå hejar på. Kanske för att filmens stora antagonist, Max (Austin Abrams), är så fullständigt vedervärdig. Han är så fejk i allt han gör, från sin sociala medvetenhet till den medkänsla han låtsas besitta.

Do Revenge är en svulstig, mörk komedi med extra allt som kommer tilltala allt från ungdomar till oss 90-talister som saknar den här typen av filmer.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.