Mord på blanka juldagen

Mord på blanka juldagen

Redaktör: Andreas Nyberg
Medverkande författare: Arne Dahl, Åke Edwardsson, Inger Frimansson, Amanda Hellberg, Henning Mankell, Katarina Mazetti, Johan Theorin och Dag Öhrnlund
Förlag: Bokförlaget Semic (2019)
Antal sidor: 182 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Mord på blanka juldagen är en novellantologi bestående av åtta noveller. Dessa är skrivna av några av Sveriges främsta deckarförfattare. Gemensamt är att de alla utspelar sig kring jul, där det sker diverse otrevliga saker. Såsom att någon anlitar en lönnmördare för att mörda en politiker, en seriemördare befinner sig på sin dödsbädd, en konstkupp, ett rån och mycket mer. De medverkande författarna är Arne Dahl, Inger Frimansson, Amanda Hellberg, Henning Mankell, Katarina Mazetti, Johan Theorin, Åke Edwardsson och Dag Öhrlund.

För några år sedan recenserade Robert på Mina skrivna ord Mord på blanka juldagen. Trots att deckare inte brukar vara en genre för mig, så har titeln dröjt sig kvar i minnet. När den dök upp på Stadsmission blev det ett fruktansvärt velande. Boken plockades upp, ställdes tillbaka, plockades upp igen. Eh, vad fan, det är tio spänn, är den inget att ha kan den doneras tillbaka till Stadsmissionen så att den hittar en annan läsare.

När jag gick i gymnasiet, sade en av mina klasskamrater till mig att hon inte kunde läsa fantasy för att hon inte kunde relatera till en påhittad fantasivärld. Mitt problem med deckargenren är väl detsamma: jag kan inte relatera till något som påstås utspela sig i vår värld, men som är så långsökt och orealistiskt som deckare ofta är. Det finns några sådana exempel i Mord på blanka juldagen. Såsom Arne Dahls Den mirakulösa fiskfångsten, där han låter en karaktär tro sig vara en samuraj men där trovärdigheten är ungefär lika med noll eftersom bilden som ges av en samuraj bara bygger på västerländska stereotyper. Eller Hotet av Dag Öhrlund, där en grupp internationella legoknektar belägrar Kungens kurva och försöker utöva utpressning. Den här typen av terrorism är svår att köpa i en svensk kontext.

Det finns tre noveller som jag ändå gillar hyfsat i Mord på blanka juldagen. En är Hotellgästerna av Johan Theorin, som utspelar sig på ett julinspirerat hotell som blir utsatt för beskyddarverksamhet. Den påminner lite om ett Supernatural-avsnitt och var riktigt spännande. Det andra är Mannen i vagnen bredvid av Katarina Mazetti, där en man snor åt sig en kvinnas vanliga husvagnsplats. Snart inser att hon känner igen honom. Katarina Mazetti knyter ihop säcken på ett elegant vis. Amanda Hellbergs Där ute faller snön utspelar sig på ett ålderdomshem, där en medicinsk seriemördare ligger inför döden. Folk försöker få honom att bekänna sina brott för att ge familjerna upprättelse, men han kan bara tänka sig att bekänna för en vårdare som tycks dela hans böjelse. Amanda Hellberg skriver mycket bra och bortsett från slutet, så känns detta som en helgjuten novell. Många gånger tycker jag att författarna här i boken inte behärskar novellformatet, vilket leder till tämligen krystade historier.

Mord på blanka juldagen var inte alls min grej, vilket var föga oväntat. Den får vandra vidare för att hitta sin läsare.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.