Noveller av Franz Kafka

Noveller av Franz Kafka

Författare: Franz Kafka
Originaltitel: –
Översättare: Caleb J. Anderson, Karl Vennberg, Teddy Brunius, Bengt Chambert, Arne Hägglund och Ingegärd Martinell
Förlag: Modernista (2022)
Antal sidor: 362 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Om jag har räknat rätt, så ska Noveller av Franz Kafka innehålla 36 noveller. Av dessa kommer 22 stycken, enligt Modernista, från kvarlåtenskapen. De publicerades alltså inte under Franz Kafkas livstid. I själva verket ville han att allt han skrivit skulle brännas efter hans död, men detta ignorerade testamentsexekutorn. Det vore synd att ha förlorat Kafkas röst. Men det tål att diskutera det etiska i att ignorera en annan människas önskningar på det viset.

En anledning till att Franz Kafkas författarskap är så lätt att diskutera, beror på just hur absurda och surrealistiska texterna är. Det går att läsa in hur mycket som helst mellan raderna i det han skriver, vilket även är fallet i Noveller. Även när personerna befinner sig i helt vardagliga situationer, så tycks de bara bete sig underligare och underligare. Det som i närmast förvrider huvudet på läsaren är hur självklart absurditeter presenteras, som om det vore fullständigt normalt att huka sig allt djupare för att inte riskera att förnärma någon med sin längd.

Många verk i Noveller är i själva verket utkast, skisser, till berättelser. Därför kan de abrupt avbrytas utan att läsaren får mer än en uppbyggnad. Det här är läsning som man aldrig riktigt kan slappna av och vila i, utan det kräver att läsaren är lite på tå hela tiden. Därför är det inte lämpligt att sträckläsa denna bok. Utan låta den vila mellan varven så att innehållet får sjunka in. Så att man inte blir mätt.

Några noveller sticker särskilt ut i minnet. En sådan är I straffkolonin, där en forskningsresande är avsedd att bevittna en barbarisk rättskipning. En annan är Redgörelse framlagd för en akademi, där en apa berättar om hur det kom sig att han lärde sig att uppföra sig som människa. En tredje är Josefine, sångerskan, eller råttfolket, där råttberättaren berättar om en sjungande råtta och diskuterar huruvida det egentligen rör sig om sång. Om råttor kan ha musik. En fjärde är Den sanningssökande hunden, där en hund söker svar på livets mysterier. Framförallt hur det kommer sig att hundar finner föda.

Noveller av Franz Kafka är en speciell läsupplevelse, som kräver tid och tålamod av läsaren.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Tidigare recenserat av Franz Kafka

Processen (recension)

Förvandlingen (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Noveller av Franz Kafka

  1. köpte denna men inte hunnit läsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.