Enola Holmes 2

Enola Holmes 2

Regissör: Harry Bradbeer
Manusförfattare: Jack Thorne
Skådespelare: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, David Thewlis
Produktionsår: 2022
Längd: 129 minuter

Enola Holmes har bosatt sig i London för att starta upp sin egen detektivbyrå. Men affärerna går inte alltför strålande. Hon står i skuggan av sin mer berömda bror. När en liten flicka kommer till henne för att hennes syster är försvunnen, så tar sig Enola ivrigt an fallet. Men snart står det klart att det inte är ett vanligt försvinnande. Det tycks ha något att göra med tändsticksfabriken, där den försvunna flickan arbetade, och snart dras hon in i ett farligt mysterium som har kopplingar högt upp i politiken.

Även om den första filmen inte var överväldigande bra, så var den tillräckligt rolig och spännande för att jag skulle ge Enola Holmes 2 en chans till. Oavsett hur skickligt Millie Bob Brown växlar mellan komik och allvar, så går det inte att förneka att det som lockar med dessa filmer sällan är hennes skådespeleri. Istället är det de mindre karaktärerna som stjäl showen. Henry Cavill är briljant som Sherlock Holmes, likaså Helena Bonham Carter som deras anarkistiska suffragettmamma. I denna uppföljare sällar David Thewlis till rollbesättningen som en otrevlig, men rätt humoristisk, skurk. Sharon Duncan-Brewster gör också en mycket imponerande insats.

Enola Holmes 2 är en sådan där udda film där huvudpersonen, och dess kärleksbekymmer, är det minst intressanta med filmen. Det som man kan uppskatta med dessa filmer är att de tar verkliga historiska händelser och vinklar dem för att få till ett underhållande actionäventyr. Dessvärre kan det göra intrigen lite genomskinlig. Med novellen Phosphorus av Veronica Schanoes i färskt minne förstod jag snabbt hur det hela låg till. Överlag tycker jag om den feministiska vinkeln i dessa filmer.

Även scenografin och kostymeringen i Enola Holmes 2 förtjänar beröm, likaså de stuntinsatser som finns i filmen. Trots att de inte är höjdarfilmer, så är det inga filmer man har tråkigt medan man ser. Det finns inte ett trist ögonblick. Spänning och humor flödar över.

Så letar man efter ett lättviktigt mysterium med fina skådespelarinsatser, då är Enola Holmes 2 något att ha i åtanke.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.