Feministbiblioteket fyller 10 år

img_6246

I förra veckan fyllde Feministbiblioteket hela tio (!) år. Detta imponerande faktum firar hon med att lotta ut ett feministiskt bokpaket som kommer till vinnaren lagom till jul. Det låter som en julklapp som skulle göra mig glad, så jag håller tummarna för att turen ska stå mig bi.

Ett av mina favoritinslag på bloggen är den feministiska kanonen, som jag ibland inspireras av när jag köper eller lånar böcker. Den består av 49 böcker, plus Det andra könet av Simone de Beauvoir. Av dessa böcker har jag bara läst 14, så det finns fortfarande en hel del kvar för mig att utforska. Om du är nyfiken på vilka det är jag har läst så är det dessa:

1792 Till försvar för kvinnans rättigheter – Mary Wollestonecraft (Storbritannien)

1847 Jane Eyre – Charlotte Brontë (Storbritannien)

1890 Den gula tapeten – Charlotte Perkins Gilman (USA)

1916-25 Samlade dikter – Edith Södergran (Finland)

1929 Ett eget rum – Virginia Woolf (Storbritannien)

1934 Kris – Karin Boye (Sverige)

1945 Pippi Långstrump – Astrid Lindgren (Sverige)

1962 Den femte sanningen – Doris Lessing (Storbritannien/Rhodesia)

1963 Glaskupan – Sylvia Plath (USA)

1969 Mörkrets vänstra hand – Ursula Le Guin (USA)

1977 Egalias döttrar – Gerd Brantenberg (Norge)

1982 Purpurfärgen – Alice Walker (USA)

1992 Vilda Svanar – Jung Chang (Kina)

2008 Utrensning – Sofi Oksanen (Finland)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Feministbiblioteket fyller 10 år

  1. fin lista, många av böckerna finns i min bokhylla.

  2. Hanna skriver:

    Vad fint! Tack för att du uppmärksammar och vad roligt att du gillar kanonen. Den är ju lite av min stolthet 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.