En viktig bok

thumbnail_jul4

Idag tar jag över stafettpinnen från Elin, Bokslukaren. Håll i er, för det här kommer att bli långt.

När jag skulle välja bok att skriva om idag stod det klart att jag hade två alternativ, eftersom jag begränsade mig till böcker som jag hade läst i år. Jag är inte så bra på att följa regler och begränsningar, inte ens mina egna, så därför tänker jag vara så fräck att jag faktiskt skriver lite om båda två idag.

Ett av alternativen var Ända in i märgen av Annika Taesler. Det är en självbiografi som kom ut i år och som berättar om hur Annika i tjugoårsåldern bestämde sig för att satsa på hästarna och ta ett jobb på Strömsholm. Under en ritt kommer hästen hon rider i sken och när hon vaknar upp igen får hon veta att hon har brutit nacken. Att hon är helkroppsförlamad.

Annika Taesler skriver mycket ärligt och utlämnande om hur det är att få spelreglerna för sitt liv totalt omkullkastade, men visar på att livet inte är över för att du blir skadad. Hon för oss med in i vården, där vi ser vikten av bemötande och hur fel bemötande kan rasera alla framsteg som har gjorts i rehabiliteringen. Hon blottar också det trasiga som finns i vårt samhälle, till exempel när färdtjänstchaufförer säger att hon bara för använda färdtjänsten till ”handikappsaker” eller när busschaufförer säger att hon egentligen inte får åka kollektivtrafiken, utan ska hålla sig till färdtjänst eftersom hon annars stjäl plats från andra passagerare. Det är en bok som många behöver läsa. Inte bara för att det är en viktig bok, utan för att den är riktigt bra skriven.

Mitt andra alternativ var Bad Feminist av Roxane Gay. Det är lätt att sätta upp feminister på piedestaler, bara för att knuffa ned dem så fort de begår ett misstag. Gays utgångspunkt är att hon är feminist och inte perfekt. Att hon vägrar låta sig själv placeras på den där piedestalen. Roxane skriver mycket klokt om ras och populärkultur och lyfter fram hur vithetsnormen präglar populärkulturen, om att älska verk som inte är feministiskt hållbara, om skönhetsideal och vikt. Men jag föll nog för boken när hon skrev detta:

När vi blir anklagade för att vara privilegierade så har vi en benägenhet att tro att det också är en insinuation om att vi har det lätt, vilket sårar oss eftersom livet är svårt för nästan alla. Det är klart vi blir sårade av sådana anklagelser. Titta på vita män när de blir anklagade för att vara privilegierade. Oftast går de in i omedelbar försvarsställning (och ibland är det begripligt.) De säger: ”Det är inte mitt fel att jag är en vit man” eller ”Jag har [fyll i någon annan omständighet som uppväger deras privilegium]”, istället för att bara acceptera att ja, i det här avseendet åtnjuter de vissa privilegier som andra saknar. Att vara privilegierad på ett eller flera områden innebär inte att man är helt och hållet privilegierad. Det är svårt att kapitulera och acceptera att man är privilegierad, men det är faktiskt det enda man behöver göra. Jag påminner mig själv regelbundet om detta: när jag erkänner att jag är privilegierad innebär det inte att jag förnekar att jag på olika sätt har varit och är marginaliserad, att jag har farit illa.

Det är inte så att jag håller med om allt som Roxane Gay skriver, men det märks så tydligt att hon är sylvass. Samtidigt så är det så skönt att hon inte dömer någon, eftersom hon är medveten om att hon själv inte är perfekt och att det inte går att vara det. Feminismen har många ansikten och det är okej. Det här är en bok som en bör läsa främst för att hon är så jävla smart, men också för att hon visar hur mycket av rasism, sexism och homofobi hänger samman. Intersektionalitet is the shit.

Imorgon är det Hanneles bokparadis som skriver om en viktig bok.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på En viktig bok

 1. Sara skriver:

  Bad feminist läste jag för inte så länge sedan. Ända in i märgen låter intressant.

 2. Sofies bokblogg skriver:

  Vilka intressanta boktips, jag skriver upp dem båda!

 3. Lena skriver:

  Väldigt intressanta boktips som båda låter väldigt viktiga. Kan relatera väldigt mycket till den första boken för det som verkar beskrivas där är sådant som min kära son råkade ut för efter att han fick en hjärnblödning vid 22 års ålder.

 4. Joelinda skriver:

  Du har verkligen lyckats välja två viktiga böcker!

 5. Elvira skriver:

  Bad feminist verkar verkligen otrolig. Plus snygg! Ända in i märgen hade jag aldrig hört om, men den verkar ju också intressant.

 6. Anna skriver:

  Två böcker som jag inte hunnit läsa ännu. Men jag ska! Tack för påminnelsen 🙂

 7. Koko skriver:

  Bad feminist har jag på hälft. Den är skarp, som du säger. Tack för båda tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.