Bad Feminist av Roxane Gay

bad feminist

Författare: Roxane Gay
Originaltitel: Bad Feminist
Översättning: Helena Hansson
Förlag: Månpocket (2016)
Antal sidor: 397 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

I sin essäsamling Bad Feminist skriver Roxane Gay essäer med utgångspunkt i sig själv; kön och sexualitet; ras och underhållning; samt politik, kön och ras. Ämnena varier från bantningsläger och Scrabbleturneringar, om våldtäktskultur, Niceville och 12 Years a Slave, om triggervarningar och om att gilla hiphop trots sexistiska låttexter.

Jag har en ny idol och hennes namn är Roxane Gay. Under en njutningsfylld vecka i juli har jag läst Bad Feminist, som är skriven enligt devisen att hellre vara en dålig feminist än ingen feminist alls. Det är lätt att placera människor på feministpiedestaler med ideal som de aldrig kan leva upp till, bara för att putta ned dem så fort de gör ett misstag. Jag behöver inte nödvändigtvis hålla med om allt hon skriver för att inse att det finns en sylvass person bakom denna penna. Hon har underhållit mig och undervisat mig på ett sätt som jag känner mig tacksam för.

Det är när hon skriver om privilegier i Bad Feminist som jag faller för henne. Det är en term som handlar om att utifrån könstillhörighet, hudfärg, sexualitet eller funktionalitet (bland annat) ha vissa fördelar i samhället. Men bara för att en har dessa fördelar på vissa områden betyder det inte att en är helt och hållet privilegierad, som Gay så elegant uttrycker det, utan att det fortfarande finns omständigheter där en är marginaliserad eller far illa. Men att det enda du egentligen behöver göra är att erkänna att du är privilegierad på ett eller annat vis i jämförelse med andra.

Bäst tycker jag nog om hennes essäer som rör underhållning och ras. I Bad Feminist sätter hon ord på saker som jag störde mig på när det kom till Niceville eller 12 Years a Slave, samtidigt som hon lyfter fram saker som jag utifrån mitt perspektiv inte lade märke till. I mångt och mycket synliggör hon hur vithetsnormen fortfarande dominerar och hur skildringar av slaveriet ofta grottar ned sig i våld och lidande på ett sätt som är onödigt. Bad Feminist är en ögonöppnare och därför älskar jag den.

Andra orsaker till att älska Bad Feminist är att den är så orädd. Gay vågar skriva om högt och lågt och lyfta fram de instanser där hon själv inte är perfekt, där hon gillar saker som kanske inte är ”feministiskt försvarbara.” Det ger intryck av att hon inte dömer någon, eftersom hon själv är långtifrån perfekt.

Bad Feminist kommer garanterat kvala sig in på listan över årets bästa böcker. Och jag kommer gladeligen läsa mer av Gay.

betyg5

betygrekommenderad

Andra bokbloggare om Bad Feminist

FeministbiblioteketFiktiviteter; Litteraturkvalster & småtankarromeoandjuliet

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bad Feminist av Roxane Gay

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2016 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Hunger: A Memoir of (My) Body av Roxane Gay - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.