Filosofi: 100 stora tänkare av Philip Stokes

Omslagsbild Filosofi: 100 stora tänkare av Philip Stokes

Författare: Philip Stokes
Originaltitel: Philosophy: 100 Essential Thinkers
Översättare: Ingemar Nordin
Förlag: Barthelson Förlag (2008)
Antal sidor: 218 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Den västerländska filosofin har en lång och ärevördig historia, som sträcker sig tillbaka nästan sex århundraden före Kristus födelse. Filosofi: 100 stora tänkare introducerar läsaren till hundra av världens största filosofer. Deras arbete placeras inom den skola som de tillhör, vilket gör att det blir lätt att följa en röd tråd i Philip Stokes bok. Den fungerar som en klar, överskådlig introduktion till de individuella filosofernas arbete.

Filosofi: 100 stora tänkare införskaffades på en bokrea för åtta år sedan därför att jag alltid har varit intresserad av filosofi. Nu blev det äntligen dags att läsa den. Stokes har valt ut hundra av de filosofer som han tycker är viktigast att känna till, och det blir en klar övervikt på manliga tänkare. Bara två eller tre kvinnor får vara med. Att det finns fler kvinnliga filosofer som kunde ha varit intressanta för boken förtar dock inte mitt nöje av att läsa boken. Det är spännande tankar som varje filosof bidrar med och det gör att jag myser.

Det som förstör läsningen av Filosofi: 100 stora tänkare är den rent ut sagt usla korrekturläsningen som emellanåt gör boken oläslig. Ibland upprepas samma mening flera gånger i stycket. Ibland utelämnas ord och ofta har avstavningar hamnat mitt i den löpande texten. Vissa meningar är helt obegripligt uppbyggda så att jag får läsa dem flera gånger för att ens försöka utröna vad som avses, innan jag ger upp och fortsätter vidare.

Filosofi: 100 stora tänkare skulle vara en intressant introduktion till filosofi om det inte vore för den urusla korrekturläsningen som ibland gör boken halvt omöjlig att läsa.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Filosofi: 100 stora tänkare av Philip Stokes

  1. Annette skriver:

    Nej, vad trist. När jag såg boken hoppades jag att den skulle vara bra, jag har hållit litet utkik efter en sammanställning av de stora tänkarna och deras idéer för att få en översiktlig beskrivning av dem. Får leta vidare helt enkelt.

  2. Pingback: Månadsrapport: December 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.