Fortfarande Alice: Starkt om Alzheimers

fortfarande aliceBetyg: ☆☆☆☆
Författare: Lisa Genova
Originaltitel: Still Alice
Översättare: Anna Sandberg
Förlag: Bonnier Pocket (2011)
Antal sidor: 264 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON.

Handling

Alice Howland har ett skarpt minne och är en välrenommerad Harvardprofessor som är i höjden av sin karriär. En dag kommer hon inte på ett ord under en föreläsning. Något som andra inte skulle reflektera, verkar väldigt märkligt för den knivskarpa Alice. Mer skrämmande blir det när hon under en joggingtur upptäcker att hon inte kan hitta vägen hem. Något är fel. Fylld av onda aningar uppsöker hon läkaren och får diagnosen tidig Alzheimers. Läsaren får följa henne under de två år som sjukdomen förvärras.

Kommentarer

Det märks vilket otroligt jobb Lisa Genova har lagt ned på att sätta sig in i Alzheimers och hur det behandlas för att skapa denna otroligt övertygande roman. Allting berättas från Alices synvinkel, vilket tar med läsaren på en hisnande färd i hur snabbt ett liv kan förändras till oigenkännlighet. Även om jag är med i Alice huvud, slungas jag ibland ut ur hennes huvud när hon glömmer och jag vet att hon har glömt. Det blir snudd på desorienterande.

Jag kan inte föreställa mig maktlösheten i det initiala skedet. Det går inte. Boken ger en viss aning, men det är otäckt och jag vill värja mig. Jag tycker att en av de viktigaste punkterna i boken är den att det finns stödgrupper för familjen, men inte för de som just har drabbats av sjukdomen. Varför är det så? Borde inte den som får veta att de har en sjukdom som gradvis kommer bli värre också ha behov av stöd? Det känns viktigt att lyfta fram det.

När vi ändå är inne på detta spår gällande anhöriga, så är detta väldigt övertygande skildrat. Maken som vill hålla fast vid det som de var, barnen som är rädda och undrande – det märks så tydligt att det här är en familj vars liv har slagits i spillror. Det känns som om jag tittar in i deras vardagsrum och betraktar dem medan de hanterar detta svåra. Jag bryr mig om alla karaktärer.

Frågan är dock om denna bok skulle ha blivit lika omskriven och hyllad om den inte hade handlat om en framgångsrik, relativt ung professor. Om den hade handlat om någon som befann sig i den ålder där en ”förväntar” sig att Alzheimers ska först dyka upp. Det var något jag undrade över när jag läste boken. Jag tror inte det. Men detta är definitivt en bok som borde läsas på utbildningar för att utforska hur det kan vara att leva med Alzheimers och även för anhöriga.

Fortfarande Alice är en välskriven roman som det märks att författaren har lagt ned själ och hjärta för att göra efterforskningar till.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Fortfarande Alice: Starkt om Alzheimers

  1. Pingback: Lästa i april 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Kaosutmaningen - C.R.M. Nilsson

  3. Lottens Bokblogg skriver:

    Den här har jag fått rekommenderad av så många så när jag hittade den för 20 kronor så slog jag till. Den står alltså oläst i hyllan.

  4. Pingback: Fortfarande Alice av Lisa Genova | Lottens Bokblogg

  5. Pingback: Read for Dementia - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.