Four: One choice will free him

Denna recension kan innehålla spoilers för Divergenttrilogin.

four

Författare: Veronica Roth
Serie: Divergent, #0.1-0.4
Förlag: HarperCollins (2014)
Antal sidor: 285 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

När jag läser Four har det inte ens gått ett år sedan Allegiant kom ut och hela trilogin avslutades, men den hade ändå lämnat en viss saknad efter sig. Så när novellsamlingen Four kom ut, blev jag genast sugen på att återvända till världen och återse en av de karaktärerna som jag kommit att bli bekant med.

Four består av fyra noveller som alla utspelar sig innan eller under Divergent. Två år innan Beatrice Prior gjorde sitt val, tvingades De Osjälviskas falangledares sextonåriga son att göra detsamma. Att gå över till De Tappra blir för Tobias en chans att börja ånytt. I sitt nya hem väljer han att kasta av sig det namn som hans föräldrar gav honom. Nu vägrar han låta rädslan förvandla honom till ett skräckslaget barn. Men hans initiering är bara början.

Det är skönt att sjunka ned i en bok av Veronica Roth på nytt. Hon har en förmåga att verkligen få till ett högt tempo och ett driv som gör att jag tänker att jag bara ska läsa lite till, och vips, så är boken slut. Jag kan helt enkelt inte lägga ifrån mig Four.

Jag välkomnar en ännu djupare inblick i Fours psyke. Av de manliga kärleksintressena i ungdomsdystopierna, måste jag nog säga att han är den som jag tycker bäst om. Det är något i hans styrka och sårbarhet som gör honom tilldragande. Den otäcka relationen mellan honom och hans far får det att göra ont inombords. Jag minns hur jag inte kunde sluta tänka på den efter att ha läst Divergent, och den större inblicken i den gör inte mindre ont.

Av novellerna upplever jag att det är de tre första som mest ger mig något. Dessa berättar om händelser innan Divergent som kastar ett klarare ljus över vad som skedde i den och som gav allting en extra dimension, plus att det var spännande att följa Fours utveckling till den man som jag först lärde känna. Den sista novellen och bonusscenen utspelar sig under första boken, och blev tyvärr lite väl mycket upprepning för min del. Men de är ändå bra.

Four är nödvändig läsning för den som älskade Divergent., men det är nog bäst att läsa första boken först eller spara Four till sist.

betyg4

Andra som har bloggat om Four

Annas bokbord; BoktyckeCarolina läserLena CMsHisingen

Andra delar i serien

Four: A Divergent Collection

Divergent (recension)

Insurgent (recension)

Allegiant (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Four: One choice will free him

  1. Du skrev ner mina tankar mycket bättre än jag lyckades med själv… 🙂

  2. Anna A skriver:

    Kul att du gillade också 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.