Från A till Ö: Bokstaven N

På bokstaven hittade jag tre av mina favoriter, ett mångsidigt porträtt av en mor och en bok som förevigt förstörde en klassikerförfattare för mig.

Notes from an Exhibition av Patrick Gale
Rachel är inte en lätt person att ha att göra med. En öm moder, en genialisk konstnär, men även plågad av sin bipolära störning. Efter hennes död måste hennes familj göra upp med de många motsägelsefulla bilder de har av henne. Det är en sådan bok som du verkligen måste läsa noggrant, då du gör ett antagande som motbevisas i nästa kapitel. På så sätt genom att foga samman bitarna får du fram vem Rachel var som människa. Med några undantag så är alla karaktärer väldigt djupa och mänskliga. Skickligt berättande gjorde att jag upplevde den här som väldigt intressant och att jag då (2010) rekommenderade den.

Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro
Den första av Ishiguros böcker som jag läste och som fick mig att intressera mig för hans författarskap. Never Let Me Go utspelar sig i en värld som liknar vår, men som egentligen är ett alternativt universum. Efter andra världskriget tog den medicinska forskningen en annan riktning och de började tillverka kloner som reservdelar till andra människor. Berättad från en sådan klons synvinkel där vi verkligen förstår att de är precis som vilka personer som helst och högsta förmögna att älska (att de har själ, som de diskuterar i boken), skildrar detta deras uppväxt och den grymhet de utsätts för. Riktigt otäck och provocerande. Även filmatiserad 2010 med Keira Knightly, Carey Mulligan och Andrew Garfield in huvudrollerna. En mycket sevärd film.

Nattens Furste av Anne Rice
Min absoluta favorit i Vampyrkrönikan. Det här är berättelsen om hur Lestat kom att bli vampyr och hur han ständigt söker efter sanningen. Jag älskar den ”kungliga odågan”, såsom Marius kallar honom. Det var nog den här boken som befäste min kärlek till och dyrkan av Anne Rice som författare.

The Night Watch av Sarah Waters
En av mina favoriter vad det gäller Waters böcker. Boken börjar i nutid och går sedan bakåt i tiden till att utspela sig under andra världskriget. Jag tycker så oerhört mycket om de flesta av karaktärerna. En av dem, Vivian, har ett riktigt svin till pojkvän och jag blev så arg att jag blev tårögd. Jag spottade och fräste när jag läste en del stycken rörande hennes historia därför att jag blev så förbannad på honom. Det är en bok jag ser fram emot att läsa om.

Northhanger Abbey av Jane Austen
Boken som för evigt förstörde Jane Austen för mig. Jag har försökt läsa Pride and Prejudice, Emma och Sense and Sensibility utan resultat. Jag tål helt enkelt inte Jane Austen.

 

 

Har du läst någon av dessa? Blir du sugen på att läsa någon av dem?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Från A till Ö: Bokstaven N

  1. Helena skriver:

    Hur kan man inte tåla Jane Austen…? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.