Från A till Ö: Bokstaven R

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för det här (mitt uppe i spännande nya ting). Det ska strax dyka upp ett inlägg här. Ge mig tjugo minuter.

Klantigheter åt sidan, nu ska vi vara på rätt spår. Denna vecka innehåller lite skräck, lite kriminalromaner och en del böcker om Kina.

Rose Madder av Stephen King
Jag tyckte väldigt mycket om den här när jag läste den. Handlingen i korta drag: Rose Daniels man misshandlar henne när hon är fyra månaders gravid och orsakar missfall. Det får henne inte att lämna honom, men fjorton år senare gör hon det då hon inser att han mycket väl kan döda henne. I sitt nya liv hittar hon en tavla som talar till henne och hon lär sig så småningom att resa genom tavlan. Den innehåller element av grekisk mytologi och jag tyckte den var riktigt ruggig när jag läst den. Mister King själv tycker inte om den här, ”den försöker alltför mycket”, men, som sagt, jag tyckte mycket om den när jag läste den.

Ripley på djupt vatten av Patricia Highsmith
Den sista av romanerna om Tom Ripley. Han är pensionerad nu och spenderar mest tid i sitt franska hem med sina olika hobbyer. Detta förändras när ett mystiskt amerikanskt par dyker upp och börjar rota i Ripleys förflutna. Spännande och lite lagom ruskigt. Lite tråkigt att serien fick sluta med en bok som inte riktigt levde upp till de andras kvalité, men den är fullt godkänd ändå. De tre första böckerna i Ripliaden har släppts på nytt på svenska. Dock verkar de ha glömt bort att den här och fyran existerar.

The Retribution av Val McDermid
Jacko Vance från The Wire in the Blood återvänder och ska ta hämnd på Carol Jordan och Tony Hill. Jag var oerhört skeptisk till den premissen, då jag tyckte illa om Vance och boken han var med i. Men på något sätt lyckades McDermid få det att fungera. Just skildringarna av karaktärernas reaktioner, känslor och tankar kring det som händer är riktigt träffande och jag fick ibland en liten klump i magen. Jag tycker om böcker där jag känner med karaktärerna, så jag tyckte om den här.

Red China Blues av Jan Wong
Oläst bok i min bokhylla som handlar om kinesisk-kanadensiska Jan Wong som bryter upp från Kanada och flyttar till Kina för att hon brinner för socialismen. Men hon blir desillusionerad av hyckleriet i 70-talets Kina och överger Maoismen. Det ska bli spännande att läsa den här.

 

Röd Azalea av Anchee Min
Ännu en bok jag inte har last, måste jag erkänna. Men jag har läst flera av Min som jag har tyckt om. Detta är hennes egen berättelse om hur det var för henne att växa upp i Maos Kina. Hon tror blint på Maoismen till en början, innan hon sakta blir alltmer desillusionerad. Enligt Wikipedia ska boken hantera ämnen såsom ideologi, genus och sexualpsykologi. Jag säger bara återigen att det ska bli spännande att läsa.

Har du läst någon av dessa 5? Var de bra/verkar de intressanta?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Från A till Ö: Bokstaven R

  1. Har inte läst någon av böckerna ovan. Stephen Kings böcker blir jag ju alltid nyfiken på, och Red China Blues verkar riktigt intressant! Sen har jag alltid velat läsa böckerna om Ripley, men aldrig kommit mig för…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.