Från och med du av Mhairi McFarlane

Författare: Mhairi McFarlane
Originaltitel: Here’s Looking at You
Översättning: Hanna Williamson
Förlag: HarperCollins Nordic (2015)
Antal sidor: 395 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Aureliana var ingen främling för förödmjukelser i skolan, men Anna är nu 30+ och lycklig som få med ett jobb som hon verkligen älskar. Visserligen visar sig de flesta av hennes dejter vara knäppskallar, men en kan inte få allt här i livet. Helst av allt skulle hon vilja lägga åren som hackkyckling i skolan bakom sig, men så dyker James Fraser upp i hennes liv igen. Han låg bakom den sista stora förödmjukelsen hon utsattes för. Men han verkar annorlunda nu. Han är artig. Mogen. Till och med rolig. Tyvärr verkar han inte känna igen Anna, men människor kan väl förändras? Så varför känner Anna att hon är en idiot som litar på honom?

Jag läste min första bok av Mhairi McFarlane förra sommaren och kom snabbt fram till att hon nog är ett måste sommartid. Därför sparade jag mitt bokreafynd Från och med du fram till semestern. Under en eftermiddag sträckläser jag så gott som boken. McFarlane kan nämligen konsten att få en ganska klassisk ful ankunge blir svan-saga att kännas ny och fräsch.

En stor del av det hela är hur hon leker med stereotyper. Från och med du har ett persongalleri som känns igen, men genom att skruva till det ytterligare några snäpp skapar hon unika och charmerande karaktärer. Anna är underbart nördig och James har sina sidor han också. Dessutom älskar jag blinkningen till en viss Diana Gabaldons böcker. (För visst måste det vara en sådan?) Det är fyllt med kufiska bikaraktärer, allt från Annas akademikerkollegor till James minst sagt speciella jobbarkompisar.

McFarlane har en förmåga att skriva riktigt roligt. Från och med du är full av passager som får mig att skratta hjärtligt. Det finns en helt underbar sekvens där vi för första gången får se Annas lägenhet, där hon har prioriterat att få plats med en stor sak över andra saker. Som ett ordentligt badrum. Hennes dusch framstår i närmast som en garderob. Dialogerna sedan! De är ju helt underbara.

Från och med du är en sådan där lättläst karamell som du smäller i dig i närmast med en gång. Sedan vill du bara läsa mer av McFarlane. Jag måste fylla på förrådet snart.

Andra bokbloggare om Från och med du

Carolina läser; Fiktiviteter; Kattugglan; MsHisingen

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Från och med du av Mhairi McFarlane

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Jag blev lite besviken på You had me at hello, så jag har inte kommit mig för att läsa fler. Men dottern älskar hennes böcker.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      You Had Me at Hello har jag för mig är hennes debutroman, men jag kanske minns fel. Hon har nog utvecklats sedan dess. Jag tyckte mycket om den här, men ännu bättre om Det är inte jag, det är du 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Juli 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Från och med du av Mhairi McFarlane | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.