Haren med bärnstensögon av Edmund de Waal

Författare: Edmund de Waal
Originaltitel: The Hare with Amber Eyes
Översättare: Margareta Eklöf
Förlag: Albert Bonniers förlag (2012)
Antal sidor: 335 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

När farmoderns bror Iggie går bort ärver Edmund de Waal familjens netsuker, små snidande japanska miniatyrfigurer. Detta blir hans nyckel till familjens dramatiska historia. Den kommer börja med stor förmögenhet och inflytande, men under två världskrig förändras allting. Efter andra världskriget är allt som återstår 264 små miniatyrer, som gömts i en madrass av en trogen hemhjälp.

För några år sedan gav jag bort Haren med bärnstensögon i julklapp till min morfar. När vi hjälpte honom tömma huset, var det en av de böcker som fick följa med mig hem. Jag har alltid varit nyfiken på den och tur var väl det för det här kan mycket väl vara en av årets största läsupplevelser.

Edmund de Waal är en berömd keramiker, som ärver familjens netsukesamling. Haren med bärnstensögon är hans försök att nysta i deras historia. Hur de kom i familjens ägo och vad de har haft för betydelse. Det blir en spretig och alldeles fantastiska släktberättelse. Den börjar med den mäktiga och rika familjen Ephrussi, av judisk börd och ursprungligen från Odessa. Under 1800-talet och början av 1900-talet bygger de upp sin förmögenhet och inflytande.

Men med världskrigen kommer allting att förändras. Haren med bärnstensögon följer netsukernas vandring genom olika familjemedlemmars händer och skildrar deras öde. De Waal grottar ned sig i arkiv, ser hur alla judar fråntas sina namn av nazisterna: männen får ett namn, kvinnorna ett annat. Hur girigt grannar delar upp deras ägodelar mellan sig. Hur människorna rationaliserar sina plundringsdåd med att judarna måste ha stulit från början.

Det är svårt att beskriva Haren med bärnstensögon. Den vindlar sig fram genom 1900-talets Europa och fångar många gripande människoöden. Efteråt är jag alldeles tagen. Så allt jag egentligen kan säga är: läs den.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Haren med bärnstensögon av Edmund de Waal

  1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.