How to Be Both av Ali Smith

Författare: Ali Smith
Förlag: Hamish Hamilton (2014)
Antal sidor: 371 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Två berättelser, två olika tidsåldrar. I nutidens London har George förlorat sin mamma och famlar efter fotfäste i tillvaron. Trösten blir att ta reda på mer om Francesco del Cossa, en konstnär vars målningar mamman förälskade sig i. Hon träffar en väninna som tycks förstå hennes passion. I 1400-talets Italien sörjer en ung flicka sin mors död. Då hon har talang för att måla övertalas hon att klä ut sig till pojke och gå i lära som konstnär. Så blir det och under falsk identitet gör hon sig ett namn som konstnär.

Jag hörde först talas om Ali Smith via Jeanette Winterson. Jag tror det var i Powerbook som Winterson nämnde Smith och lovprisade hennes förmåga att skriva, vilket gjorde mig outsägligt nyfiken. När How to Be Both kom ut några år senare blev jag på nytt påmind om hennes existens och sugen på att läsa.

Jag sugs direkt in i How to Be Both. Smith kräver min uppmärksamhet från start och smärtan hon skildrar i George resonerar i mig. Sorgen som George känner över mammans bortgång, förvirringen, sökandet efter något – allt är briljant gestaltat. Del ett är den som är lättast att ta till sig av dem båda.

I andra halvan av How to Be Both bryts stilen plötsligt av. Blir än mer experimentell. Texten blir mer fragmentarisk. Ibland övergår den i tankesprång, fantasier och drömlika sekvenser som inte är helt lätta att ta till sig. Efter det raka sätt som Georges historia berättades på känns det nästan onödigt att göra sig till i nästa del. Det skapar ett inledande avstånd, innan jag faller för även Franceschos historia.

How to Be Both är en berättelse om två flickors identitetsskapande, separerade av tid och rum. Ändå är det oklart vem det handlar om. Om båda två är uttryck för samma person. Deras historier löper parallellt och har mycket gemensamt. Konsten binder dem samman. Det traditionella måleriet och kameran. Flickornas sätt att betrakta och tolka världen tar stort utrymme och formar deras identitet.

How to Be Both kräver en hel del av sin läsare, men är helt klart värt det. En roman som förtrollar och förvränger, som får en att fundera långt efter att den är slut.

Andra bokbloggare om How to Be Both

Kulturdelen; och dagarna går

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på How to Be Both av Ali Smith

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Det lät ju intressant! Jag tycker jag känner igen namnet på författaren men kan inte sätta fingret på varifrån.

  2. Pingback: Sexing the Cherry av Jeanette Winterson - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. MissMagic skriver:

    Låter fantastisk verkligen. Tror jag skulle gilla den 🙂

  4. Den här har jag i bokhyllan och började på förra sommaren, men sedan kom något annat i vägen. Nu blir jag riktigt sugen på att ta tag i den igen, så tack för det 🙂

  5. Pingback: Mina favoritböcker jag läst under 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  6. Pingback: Flicka möter pojke av Ali Smith - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.