Howl’s Moving Castle av Diana Wynne Jones

Omslagsbild Howl's Moving Castle av Diana Wynne Jones

Författare: Diana Wynne Jones
Serie: Howl’s Moving Castle, #1
Förlag: Greenwillow Books (2008)
Antal sidor: 429 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Sophie är den äldsta dottern, således dömd till att vara den som inget intressant händer och att misslyckas om hon skulle lämna hemmet för att söka sitt öde. Bäst att stanna hemma och sköta sin fars gamla hattbutik. Men ovetande drar Sophie på sig en mäktig häxas illvilja, som förvandlar Sophie till en gammal dam. Hennes enda chans att bryta förbannelse ligger i ett slott som ständigt flyttar på sig uppe bland kullarna: trollkarlen Howls slott. För att nysta upp förbannelsen måste Sophie hålla stånd mot en hjärtlös Howl, göra ett avtal med en elddemon och möta Ödehäxan öga mot öga. Längs med vägen upptäcker hon att Howl kanske inte är vad hon först har trott. Eller att hon själv kanske inte är den hon alltid trott sig vara.

När jag var i slukaråldern läste jag flera böcker av Dianne Wynne Jones, som jag minns att jag tyckte mycket om. Men hon är en författare jag tappade bort längs vägen. Howl’s Moving Castle är dock ett hejdundrande sätt att återuppta bekantskapen. Jag riktigt älskade den här boken.

Howl’s Moving Castle är en sådant där bok som du inte kan sluta läsa, samtidigt som du för allt i världen inte vill att den ska ta slut. Som gör att du sitter och stirrar tomt framför dig när du har slagit igen sista sidan, därför att du vill vara kvar i den här världen och inte börja på någon ny bok. Det är en magisk bok.

Sophie har bestämda idéer om sitt eget öde när Howl’s Moving Castle. Närmare bestämt att hon inte har något särskilt öde, utan att det är förunnat hennes yngre systrar. Därför drar hon sig undan världen och klär sig i grått. Hon är nitton år när hon plötsligt förvandlas till en gammal gumma, rädd och avskärmad från världen. Men genom att bli nittio år gammal blommar hon upp och blir redo att ta sig an alla utmaningar som står i hennes väg. Ju mer hon lär känna de andra karaktärerna, desto mer växer hon som karaktär. Dessutom älskar jag hur Diana Wynne Jones bestämde sig för att det var en bra idé att skapa en romans mellan en bortskämd, ytlig dramaqueen pretty boy och en kaxig nittioårig kvinna. Det lustiga är att det fungerar.

Om du letar efter en bok att riktigt fastna i, att bära med dig under en lång tid, med en unik premiss och värld, då ska du verkligen ta och läsa Howl’s Moving Castle.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

Howl’s Moving Castle

Castle in the Air

House of Many Ways

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Howl’s Moving Castle av Diana Wynne Jones

  1. Gabriella skriver:

    Har varit nyfiken på den här boken länge och den ligger åtkomligt i bokkaoset. Dags att läsa den snart kanske. 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Juli 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  3. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.