Hundägarens handbok av Sophie Collins

hundägarens handbok

Författare: Sophie Collins
Originaltitel: The Dog Care Handbook
Översättare: Monika Andersson
Förlag: Känguru (2013)
Antal sidor: 191 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

I Hundägarens handbok lär sig läsaren om hundens beteende och kroppspråk, de svåra frågor du behöver ställa dig själv för att kunna välja den hund som är mest lämpad för din livsstil och vad du behöver göra och tänka på redan från första dagen när den nya familjemedlemmen kommer hem. Även träningsprocessen gås pedagogiskt igenom: från grunderna till det frivilliga men roliga, och de problem som kan uppstå längs med vägen. Även motion och hälsa behandlas utförligt.

Hundägarens handbok vänder sig till den, som liksom mig, inte kan så mycket om hundar men ändå vill lära mig mera och även till de mer erfarna. Indelad i olika sektioner ger den grundläggande förståelse för hundens beteende, realiteten med att leva med en hund, träning och viktiga saker om dess hälsa på ett lättbegripligt och överskådligt vis. Sophie Collins frågor att ställa sig innan en skaffar hund borde vara obligatorisk läsning för blivande hundägare för att det hela ska bli så bra som möjligt.

Jag säger ”grundläggande” därför att även om Hundägares handbok ger riktigt bra baskunskap, så krävs det nog fördjupning inom vissa delar. En sak som jag har funderat mycket kring är hundens näringsbehov och tyckte att det som stod om det var kanske lite fattigt. Kring vissa avsnitt, till exempel näring, krävs det att läsaren söker sig utanför boken för att fördjupa sina kunskaper.

En sak som brydde mig lite medan jag läste Hundägarens handbok är att det ibland känns som olika teman är utspridda över hela boken. Beteendeproblem, till exempel, förekommer i flera av de olika sektionerna och det är när jag kommer till den sista (den om hälsa), som jag önskar att alla dessa texter kanske hade samlats ihop på en och samma plats för att skapa mer sammanhang i ämnet.

Nu låter det som om jag bara gnäller, men saken är den att som en första bok om hunden i största allmänhet är Hundägarens handbok en riktigt bra introduktion. Jag känner att jag definitivt har fått större förståelse för hundar och kan läsa av det lilla energiknippe som jag rastar bättre. (Och förekomma henne när hon ska hitta på hyss.)

Hundägarens handbok är en lättfattlig och tydlig introduktion till de flesta områden som hundägare bör känna till.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Hundägarens handbok av Sophie Collins

  1. Pingback: Varför gör min hund så? av Sophie Collins - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.