I en människa av John Irving

i en människa

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: John Irving
Originaltitel: In One Person
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Förlag: Wahlström & Widstrand (2012)
Antal sidor: 482 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Förra året var ett år då jag läste mycket om ett särskilt mörkt kapitel i HBTQ-historien – aidsepidemin. Det var ungefär samtidigt som Jonas Gardell golvade med sin trilogi om Rasmus och Benjamin som jag fick tipset av en vän att läsa I en människa. Eftersom jag redan hade läst så mycket under ungefär samma tidsperiod, tog det ett tag innan jag gjorde min första bekantskap med John Irvings författarskap. En bekantskap som jag är glad över att ha gjort.

Ännu gladare är jag över att ha mött Billy. Billy, som växer upp i 1940-talets Vermont och snabbt blir medveten om att han har en tendens att falla för fel personer. Från hans första vilda förälskelse i bibliotekarien miss Frost, något som han ständigt ska återkomma till, och vidare till Wien, Los Angeles, aidsepidemins New York och tillbaka till födelsestaden igen.

I en människa är en bok om sex, sexualitet och könsidentitet. Det är en bok som slingrar sig över olika tidsrum – nutid, dåtid, framtid. I början retar jag mig Billys ständiga ”men det kommer vi fram till senare”, men jag behöver inte reta mig: Billy lotsar mig alltid rätt. Ger mig precis alla de bitar som behövs för att jag ska förstå de insikter han kom till och hur de passar in i den större helheten. Att se Billy växa upp och bli den man han var avsedd att vara är fantastiskt.

På många sätt är det en klassisk berättelse om att växa upp, att finna sig själv, att hitta sitt eget utrymme i livet. Det handlar också till stor del om det där ögonblicket i livet när du inser att dina föräldrar och alla andra vuxna människor i ditt liv bara är just människor. Att de har fel och brister. Att de ljuger och har hemligheter. Att vissa av dessa hemligheter är förödande. Ändå skildrar Billy dessa händelser med glimten i ögat.

Det litterära går som en röd tråd genom hela I en människa. Särskilt under Billys ungdomsår när pjäser som Vildanden och Stormen sätter tonen och temat för ett helt kapitel, eller böcker såsom Giovannis rum och Madame Bovary får sin naturliga del i ett kapitel. Det är invävt på ett väldigt snyggt vis, och även om jag inte har läst allting som Irving bygger på så känner jag mig aldrig vilsen.

I en människa är en snyggt uppbyggd historia med en lagom blandning av svärta och humor.

Andra som har bloggat om I en människa

Bokbögen; Bokmania; Pocketpinglorna

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på I en människa av John Irving

  1. Anna A skriver:

    John Irving är en sån där författare som jag tänkt läsa många gånger men aldrig kommit till skott med. Har Ciderhusreglerna i bokhyllan men denna verkar också väldigt intressant.

  2. Pingback: Månadsrapport: Juni 2014 » C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Pride 6x: Övriga, riktigt bra titlar » C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Topp 10 böcker som firar mångfald - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.