Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg

Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg

Författare: Catharina Ingelman-Sundberg
Serie: Pensionärsligan, #1
Förlag: Månpocket (2013)
Antal sidor: 366 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Märta må vara 79 år och bo på äldreboende, men det innebär att hon inte vill sluta njuta av livet. När ledningen på äldreboendet Diamanten börjar dra in på saker för att spara pengar, så tänker Märta och hennes fyra närmaste vänner inte finna sig i det. De har tröttnat på att tvingas gå och lägga sig tidigt, dålig mat och indraget fikabröd. Istället vill de förbättra sina villkor och stå upp för de andra pensionärerna. Pensionärsligan är född. Deras lösning? Rån. Vad som börjar med ett ganska enkelt rån på ett närliggande lyxhotell, urartar i en komplicerad konststöld på Nationalmuseum. Polisen kliar sig i huvudet och media skriver spaltmeter.

Catharina Ingelman-Sundberg målar i Kaffe med rån upp en lättsam skröna med ett stråk av allvar. För även om det här är en berättelse som flyter på utan motstånd i läsning, så finns det ju en anledning till att Märta och hennes kompanjoner väljer att slå in på en brottslig bana. Den stavas vinster i välfärden. Äldreboende som de bor på försöker till varje pris minska sina omkostnader, inklusive att droga pensionärerna för att hålla dem lugna och minska deras aptit. Det är en skrupellös verksamhet de flyr från, som visserligen skruvats upp ett snäpp. Men de skandaler vi har sett i verkligheten kan vara nog så fruktansvärda.

Då kan kanske fängelse te sig bättre. I Kaffe med rån vill de nämligen inte klara sig undan, utan hamna i fängelse för att få fri utevistelse och bättre mat. De visar sig dock vara lite för bra på brott. Och det är lite för roligt. Märta är den karaktär som är mest drivande och den som är mest vältecknad av våra pensionärer. De andra fyra – Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta – är lite plattare. Det är också lite märkligt att de alla ska tussas ihop i olika romantiska konstellationer, även om det är klart man ska ha lite kärlek på ålderns höst med.

Kaffe med rån är en lättsmält, underhållande historia som troligen inte kommer lämna några bestående intryck, men som duger att mysa en stund med.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

Kaffe med rån

Låna är silver råna är guld

Rån och inga visor

Goda rån är dyra

Det rånar sig nog

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg

  1. Catharina Ingelman-Sundberg är lättsamt rolig, läst någon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.