Kassandra av Christa Wolf

Kassandra av Christa Wolf

Författare: Christa Wolf
Originaltitel: Kassandra. Vier Vorlesungen. Eine Erzälung
Översättare: Margaretha Holmqvist
Förlag: Norstedts (1984)
Antal sidor: 283 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Kassandra, dotter till kung Priamos och drottning Hekabe, är prästinna i Apollons tempel. Guden har välsignat henne med förmågan att se in i framtiden. Men när hon inte besvarade hans kärlek, förbannade han henne så att allt hon ser slår in, men ingen tror hennes varningar. Nu är det de sista dagarna innan staden Troja faller och bara hon tycks vara medveten om den stundande undergången.

Christa Wolfs Kassandra är ytterst olik någon annan version av myten. Den är intimt förknippad med den tid som den skrevs i. Det kalla kriget rasade. Det rustades upp. Diskussioner fördes kring kvinnors undanskymda roll i historien och hur man skulle kunna föra fram kvinnors röster. Berättelsen blir i närmast en meditation kring fred och patriarkatet. Stilistiskt påminner det om prosalyrik, samtidigt som det ibland blir rakt och stolpigt. En del meningar är andlöst vackra, andra fångar inte mig som läsare.

Men berättelsen fångar mig. Kassandra får sin egen unika röst här. Hon är inte en ömklig figur att tycka synd om, inte någon förlamad av galenskap, ingen att förakta. Hennes inre karaktärsstyrka och visdom som gör att hon ser rakt in i människors hjärtan. Det gör henne klarsynt kring det oundvikliga som sker. Kanske är det ytterligare en anledning till hennes siargåva: hennes insikt i den mänskliga naturen.

Christa Wolf levde i Östtyskland. Kassandras Troja förvandlas till en polisstat inte olik den som Christa Wolf levde i. Inte ens den kungliga familjen är säker för den hemliga polisen. En hemlig polis som har sin egen agenda och anledning att gjuta olja på vågorna för att kriget ska rasa vidare. Helena får vara syndabocken för starten av kriget, men är egentligen slaget om Troja enbart ett krig för att föra tillbaka en kvinna? Eller är det också ett slag för att vinna Trojas rikedomar och gynnsamma läge?

I Kassandra ingår också fyra essäer. Två av dessa är reseberättelser från Grekland, där Christa Wolf först började få idén till att skriva den här boken. Sedan är det en arbetsdagbok, där läsaren får följa författarens tankar, research och funderingar medan berättelsen växer fram. Avslutningsvis finns ett brev där romanen diskuteras. Överlag förstärker dessa essäer läsupplevelsen och fördjupar förståelsen inför det läsaren just har läst.

Kassandra är ingen lätt läsning, men den är väl värd det. En spännande tolkning av myten.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.