Kina med tio ord av Yu Hua

Författare: Yu Hua
Originaltitel: Shige cihui zhong de zhongguo
Översättning: Anna Gustafsson Chen
Förlag: Natur och kultur (2013)
Antal sidor: 276 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Yu Hua är en framgångsrik romanförfattare. I Kina med tio ord utforskar han på ett personligt vis den förvandling som hans hemland har genomgått under hans egen livstid. Boken ger en unik inblick i den kinesiska erfarenheten. Genom personliga berättelser och skarpsinnig analys belyser han landets blixtsnabba ekonomiska och sociala omvandling. Utifrån tio begrepp såsom folket, ledaren, revolution med flera fångar han världens folkrikaste, men kanske också mest missförstådda, nation.

Kina med tio ord är ett spontaninköp från en bokrea för ett par år sedan, som sedan blev stående i hyllan. Rätt så obegripligt med tanke på hur bra den här faktiskt är. Utifrån sitt eget liv analyserar Yu Hua dagens Kina med hjälp av ett antal ord. Det finns en rörande berättelse om hur han och en kamrat blev så förälskade i en piratkopia av en av Marguerite Duras romaner att de ägnade en hel natt åt att göra en egen kopia så att de kunde läsa den om och om igen. För den som alltid har haft fri tillgång till litteratur är det svårt att föreställa sig en värld där enstaka piratkopior av kända böcker vandrade från hand till hand. Allting är skrivet på ett sätt som inte bjuder motstånd, utan gör att jag vill läsa lite till. Ta del av lite mer information om Kina, såsom de ofattbara sociala klyftor som finns i landet idag.

Kina med tio ord är olikt mycket av det jag har läst tidigare om Kina. Kanske främst för att författaren är positiv till Mao som ledare, vilket få exilkineser tycks vara. (Vilket är de som främst skriver om Kina.) Samtidigt väjer han inte får att skildra de grymheter som begicks under kulturrevolutionen och den likgiltiga grymhet som finns i dagens Kina, där folk kan bevittna lidande och fattigdom utan att känna att de bör ingripa. Att det är tingens ordning.

Kina med tio ord är en spännande skildring av det moderna Kina. Väl värd att läsas.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Kina med tio ord av Yu Hua

  1. Pingback: Kaosutmaningen 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.